Fortis aast op groot Frans bankbedrijf

AMSTERDAM, 18 SEPT. Fortis (Amev, ASLK, VSB en AG 1824) is geïnteresseerd in de grote Franse branchegenoot Credit Industriel et Commercial (CIC). De Nederlands-Belgische bank en verzekeraar is één van de overgebleven zeven kandidaten voor het belang van 67 procent in CIC.

Dit heeft het Nederlandse persbureau ANP gisteren uit betrouwbare bron vernomen. De aandelen zijn nu nog in handen is van Groupe des Assurances Nationales (GAN), een verzekeringsmaatschappij die grotendeels toebehoort aan de Franse staat. GAN houdt na de verkoop een belang van 26 procent in CIC. Ook zal de bank na de transactie verzekeringen van GAN blijven verkopen. Fortis wilde vanochtend bevestigen noch ontkennen geïnteresseerd te zijn in CIC.

De kandidaten moeten voor 15 oktober een bod uitbrengen. Met de twee tot drie hoogste bieders gaat de Franse staat verder onderhandelen. Het merendeel van de kandidaten is afkomstig uit Frankrijk zelf. Twee daarvan zijn Credit Mutual en de beursgenoteerde Societé Generale. Met name deze partijen gooien hoge ogen. CIC moet ongeveer ongeveer 13,5 miljard frank (4,5 miljard gulden) kosten.

Fortis zou vooral in de CIC zijn geïnteresseerd omdat de bank via een uitgebreid kantorennet door het gehele land bank- én verzekeringsproducten distribueert.

De Franse bank behaalde vorig jaar een een winst van 625 miljoen frank (206 miljoen gulden) bij een balanstotaal van 553 miljard frank (182 miljard gulden). Ter vergelijking: Fortis had halverwege dit jaar een balanstotaal van 270 miljard gulden.

De Franse staat wil de grotendeels noodlijdende binnenlandse bankensector drastisch hervormen. De binnenlandse banken raken steeds verder achterop in de concurrentieslag met grote buitenlandse branchegenoten. Onderdeel van dit plan vormt een grootscheeps privatiseringsprogramma. De verkoop van het belang in CIC vormt hiertoe een eerste aanzet.

Verzekeraar GAN stapte in 1985 in CIC, dat in de jaren tachtig fors in de moeilijkheden raakte door problemen bij Union Industrielle de Credit (UIC), een vastgoedbank waarin CIC voor 49 procent participeerde.

GAN nam daarop bij beide dochters het heft in handen. Dat leidde tot een forse sanering van de kredietportefeuille, waardoor GAN in 1994 een verlies leed van 3 miljoen frank (tegen een miljard gulden).