Elzas bedankt voor miljoeneninvestering van DHL

PARIJS, 18 SEPT. Burgers, lagere overheden en nu ook de Kamer van Koophandel in de Elzas bedanken voor een investering van 735 miljoen francs (210 miljoen gulden). De Amerikaanse koerier DHL moet een ander vliegveld dan Straatsburg zoeken als toekomstig 'draaipunt' in Europa.

Catherine Trautmann, de socialistische burgemeester van Straatsburg, had het plan dit voorjaar met enthousiasme begroet: 1100 banen in tien jaar kan de stad wel gebruiken. Het vliegveld is verre van vol en zulke klanten melden zich niet ieder jaar. De angst voor nachtelijk lawaai heeft het gewonnen van de economische voordelen.

De directeur van DHL in Frankrijk betreurt de omslag van de opinies van volksvertegenwoordigers die eerst voor het plan waren. Om het project te redden stelde hij maandag nog een proefperiode van een half jaar voor. Daarin zouden vier vluchten per nacht worden uitgevoerd; de werkelijke geluidsoverlast zou dan worden gemeten en de praktijk kon aan de resultaten worden aangepast.

Burgemeester Trautmann stelt dat de Elzas voor de kwaliteit van het bestaan heeft gekozen. Zij wijst er op dat Duitsland, Zwitserland en Luxemburg nachtvluchten ook al verbieden, maar betreurt het ontbreken van Franse wetgeving die de rechten van omwonenden van vliegvelden normeert. “Nu moet de Elzas de werkgelegenheid aan haar neus voorbij laten gaan.”