Deining Damrak bij gebrek aan bedrijfsnieuws

AMSTERDAM, 18 SEPT.Het opdrogen van de stroom halfjaarcijfers en weinig impulsen uit het buitenland zorgden vanmorgen voor een lauwe stemming op de Amsterdamse Effectenbeurs. Heineken onttrok zich met licht koersherstel aan de slapte.

AMSTERDAM De AEX-index opende vanmorgen nog iets hoger, maar bewoog al snel rond het slot van gisteren. Rond het middaguur was de index een tiende punt hoger op 546,37 punten. Heineken dat de afgelopen dagen na een teleurstellende winstverwachting op een flink verlies had gestaan, boekte een voorzichtig herstel. De brouwer noteerde een plusje van 4,50 gulden op 309,50 gulden. Erg vrolijk kijken de beleggers niet naar Heineken. Er is sprake van een vertrouwenscrisis. Begin juni mocht het concern nog een hoogste koers van 402 gulden opmaken. Daarna is de koers voortdurend teruggelopen. De afgelopen dagen werd het fonds zelfs gedumpt.

In deze ongeanimeerde markt waren Polygram en Philips vast. Vooral platenmaatschappij Polygram lag goed in de markt op 93,70 gulden, een plus van 1,60 gulden. Philips borduurde voort op de goede stemming over de chipmarkt. Chipfabrikant Intel liet dinsdag mooie cijfers zien, waarna Philips omhoog ging. De opmars ging woensdag door op 57,90 gulden, een toename van vier dubbeltjes.

De val van Unilever afgelopen dinsdag werd woensdagmorgen gestopt. Het was fonds was onveranderd op 265,10 gulden. Koninklijke Olie steeg zes dubbeltjes op 262,10 gulden.

KPN behoorde tot de sterkste dalers onder de hoofdfondsen, De telecom- en postgigant verloor 0,80 gulden op 59,70 gulden. De euforie over Nedlloyd is bijna verdampt. De koers van het transportfonds daalde 1,10 gulden op 59,40 gulden.

Een grote verkoper zette Axxicon flink onder druk, zo verklaarde een handelaar. De matrijzenmaker verwacht dat de omzet dit jaar lager zal zijn dan de eerder uitgesproken verwachting. De koers zakte fors op 42 gulden, een min van 4,80 gulden. Bouwer Heijmans was in herstel op 144,90 gulden, een plus van liefst 9,40 gulden. Dinsdag ging de bouwer onderuit door de onzekerheid over de bouwmarkt en tegenvallers bij collegabouwers.

De dollar noteerde vrijwel onveranderd op 1,6965 gulden, tegen een slot van 1,6975 gulden gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft dinsdag de flinke koerswinsten van de voorgaande dagen weten vast te houden. Het Dow Jones-gemiddelde, dat maandag eindigde op een recordniveau, hoefde slechts 0,37 punt prijs te geven op een slotstand van 5888,83 punten. Wel was het aantal lager sluitende fondsen duidelijk groter dan het aantal winnaars. De verhouding bedroeg 14 tegen 9 bij een behoorlijke omzet van 443 miljoen aandelen. Het zag er aanvankelijk naar uit dat de beurs een forse stap terug zou moeten doen. Beleggers namen winst en bovendien waren er berichten dat het bestuur van de Amerikaanse centrale banken toch zou neigen naar een renteverhoging op de vergadering van 24 september. Het Dow Jones-gemiddelde kwam op een verlies te staan van 39 punten. Later kreeg optimisme weer de overhand en stond het koersgemiddelde zelfs korte tijd op winst. De technologiefondsen deden het goed onder invloed van een optimistische prognose van Intel.

TOKIO Winstnemingen door grote Japanse beleggers drukten het Nikkei-gemiddelde op de effectenbeurs van Tokio tot een slotstand van 21.156,75, een verlies van 153,84 punten. Zo'n 380 miljoen aandelen verwissselden van eigenaar.