Davis-Cupduel tegen zwak Nieuw Zeeland is verplicht nummer

HAARLEM, 18 SEPT. Het Nederlands tennisteam speelt dit weekeinde in Haarlem een promotie-degradatiewedstrijd tegen Nieuw Zeeland in het toernooi om de Davis Cup. “We willen per se volgend jaar weer op de lijst van de wereldgroep staan”, zei Richard Krajicek gisteren op een persconferentie.

Nederland verloor dit jaar in de eerste ronde van India, omdat Jacco Eltingh in de vijfde en beslissende wedstrijd moest opgeven met een knieblessure. Daardoor moet Nederland Nieuw Zeeland, winnaar van kwalificatiewedstrijden in de zone Azië/Oceanië, verslaan om volgend jaar weer bij de beste zestien landen te horen.

“We hebben het team om de Davis Cup te winnen”, zei Krajicek gisteren. Bondscoach Stanley Franker heeft beloofd dat Nederland voor het jaar 2000 de finale haalt van het landentoernooi. “Ook de spelers vinden dat het kan”, zei Krajicek. “Ik kan van iedereen winnen. We hebben met Haarhuis en Eltingh een van de beste dubbelteams, en we kunnen voor het tweede enkelspel kiezen uit drie goede kandidaten. Maar we moeten opschieten. Anders begint ook voor mij de tijd te dringen. Daarom is deze wedstrijd zo belangrijk.”

Nederland had dit jaar al kunnen toeslaan. In de halve finales van het toernooi speelt dit weekeinde Frankrijk tegen Italië en Zweden tegen Tsjechië, landen die op papier niet beter zijn dan Nederland. Krajicek is het er niet mee eens. “Als we van India hadden gewonnen, hadden we dit jaar in de kwartfinale tegen Zweden moeten spelen. Nee, vorig jaar hadden we een betere kans, in Utrecht tegen Duitsland. Toen won Haarhuis de eerste wedstrijd van Becker en stond ik een break voor in de derde set tegen Stich. Als ik toen voor 2-0 had gezorgd, hadden Haarhuis en Eltingh ook het dubbel gewonnen.”

Wimbledon-kampioen Krajicek is kopman van de Nederlandse ploeg. Jan Siemerink, die in goede vorm verkeert, is waarschijnlijk de tweede speler in het enkelspel. De twee andere leden van de ploeg zijn Sjeng Schalken en Dennis van Scheppingen. Vaste kracht Paul Haarhuis ontbreekt. Hij is op huwelijksreis in Frankrijk. Ook Jacco Eltingh heeft afgezegd. Hij is door een knieblessure ver gezakt op de ranglijst en probeert in Azië punten bij elkaar te sprokkelen.

Vrijdag zijn twee enkelspelen, zaterdag het dubbelspel, zondag twee enkelspelen. Voor Nieuw-Zeeland speelt in ieder geval Brett Steven, een solide top-50 speler die nu 81ste staat op de ranglijst. Hij heeft sinds Wimbledon, waar hij in de derde ronde van Krajicek verloor, slechts een partij gespeeld. Hij moest tijdens de Olympische Spelen terug naar huis voor de geboorte van zijn zoon en kreeg thuis last van een virusinfectie. Steven speelt vrijdag waarschijnlijk tegen Siemerink. Krajicek moet het dan opnemen tegen Alistair Hunt of Steven Downs, respectievelijk de nummers 529 en 301 op de wereldranglijst.

Stanley Franker herhaalde gisteren dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen als coach van de Davis-Cupploeg. “Vanaf 1998 wordt Michiel Schapers de baas”, zei de technisch directeur van de tennisbond.