'Competitie-opzet honkbal wijzigen'

DEN HAAG, 18 SEPT. De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softbal Bond (KNBSB) wil de competitie in de hoofdklasse aantrekkelijker maken. In een voorstel aan de clubs is sprake van de invoering van het Amerikaanse systeem met regio-poules. De winnaars van de groepen spelen aan het eind van het seizoen in de Holland Series een finale (best-of-five) om de nationale titel.

De bond wil vasthouden aan een hoofdklasse met acht ploegen in plaats van tien waarvoor vijf topclubs hun voorkeur over hebben uitgesproken. De laatste jaren werd een systeem gevolgd van play-offs waarbij de vier best geklasseerde clubs uit de reguliere competitie tegen elkaar uitkwamen. De bond is tevens voorstander van een degradatieserie volgens een best-of-five tussen de nummers laatst van de twee regio-groepen.