Vermiste Schotse bisschop treedt af

LONDEN, 17 SEPT. De rooms-katholieke Schotse bisschop Roderick Wright, die de afgelopen week werd vermist werd, blijkt te zijn afgetreden als hoofd van het bisdom Argyll en de eilanden. Dat heeft hij de paus gisteren per brief meegedeeld.

Wright verdween vorige week. Vrijwel gelijktijdig werd ook de verdwijning gemeld van een vrouw, die hem kort daarvoor had geconsulteerd over haar scheiding. In de brief vraagt de bisschop om vergeving aan zijn parochianen, zijn eigen familie en de familie van de vrouw, een moeder van drie kinderen. Daaruit kan worden geconcludeerd dat hij samen met de vrouw is verdwenen. De 55-jarige Wright wil zich in rust bezinnen op zijn toekomst. Hij kwam in 1992 in het nieuws toen hij het celibaat ter discussie stelde na de geruchtmakende zaak van een Ierse bisschop die vader bleek te zijn geworden.

In een reactie op de terugtreding van Wright zei de Britse kardinaal Basil Hume vandaag dat het celibaat veel goede kandidaten uiteindelijk tegenhield om priester te worden. Het celibaat is volgens hem geen “heilige wet”. (AP, Reuter)