Veba: alternatief Duits telecomnet

DÜSSELDORF, 17 SEPT. Het Duitse conglomeraat Veba gaat een alternatief telecommunicatienet aanleggen dat gebruik maakt van de infrastructuur van de gasbedrijven. Daartoe is een contract met een looptijd van achttien jaar getekend met een consortium onder leiding van Ruhrgas, zo is gisteren bekendgemaakt.

De groep gasbedrijven, waaronder ook het in de vroegere DDR opererende Verbundnetz Gas, beschikt over een leidingnet van ongeveer 30.000 kilometer. Daarvan wordt in eerste instantie 4000 kilometer verhuurd aan Veba. Dat kan later meer worden. Veba's dochterbedrijf PreussenElektra beschikt al over een glasvezelnet van 3000 kilometer. Via de gasleidingen moet een telecomnet ontstaan dat alle grote en middelgrote steden in Duitsland verbindt en een alternatief vormt voor het net van Deutsche Telekom, dat nu nog een monopolie heeft. Veba, onder meer actief in chemie, handel, energie en dienstverlening, heeft zich de laatste tijd evenals andere Duitse bedrijven gestort op de telecommunicatie. Achtergrond daarvan is de liberalisering van de Europese telecommarkt begin 1998. In verband daarmee wordt Deutsche Telekom later dit jaar geprivatiseerd.

Veba had aanvankelijk plannen om samen te werken met Mannesmann. Maar dat staal- en machinebouwconcern heeft zaken gedaan met de telecomdochter van de Duitse spoorwegen. Verder is er een groep gevormd door Viag, RWE en British Telecom die naar eigen zeggen een net van 8000 kilometer kan vormen.

Veba erkent dat Deutsche Telekom ook na de liberalisering nog een machtige positie zal hebben. “Onze infrastructuur is nu vergelijkbaar met een net van snelwegen. Het gaat erom afritten te vinden om particuliere klanten te bereiken.” Daarvoor heeft Veba net als andere nieuwe aanbieders leidingen nodig van Deutsche Telekom, en dat gaat geld kosten.

De overeenkomst tussen Veba en de gasbedrijven is overigens niet exclusief. De groep met RWE liet gisteren weten ook met Ruhrgas in gesprek te zijn. (DPA)