Tweede ronde verkiezingen Kashmir kalm

NEW DELHI, 17 SEPT. De tweede ronde van de deelstaatverkiezingen in de roerige Indiase deelstaat Jammu en Kashmir is gisteren betrekkelijk rustig verlopen. Volgens Indiase functionarissen had 57 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht, al twijfelden velen aan de betrouwbaarheid van dit cijfer.

De meeste journalisten ter plekke meenden dat de werkelijke opkomst beduidend lager was geweest. Bovendien waren er opnieuwe veel meldingen van intimidatie van de kiezers door de massaal aanwezige militairen. Een hoog opkomstcijfer is van groot belang voor New Delhi: hoe hoger de opkomst, hoe geloofwaardiger de bewering van de regering dat de rust begint terug te keren in de deelstaat die de laatste jaren het toneel was van een bloedige separatistische opstand.

Dat echter nog lang niet alles pais en vree is in de deelstaat bleek gisteren uit het feit dat op verschillende plaatsen aanslagen werden gepleegd door militante moslims, die strijden voor afscheiding van India en fel gekant zijn tegen verkiezingen onder New Delhi's supervisie. In het district Anantnag, in zuidelijk Kashmir, deden zich vijf ontploffingen voor, waarvan er twee door handgranaten waren veroorzaakt. Drie para-militairen raakten daarbij gewond. De opkomst in Anantnag alsook in andere steden in Kashmir was laag. In het door hindoes overheerste Jammu brachten echter meer mensen hun stem uit.

Op 7 september werd de eerste ronde van de verkiezingen voor het nieuwe deelstaatparlement, de eerste in negen jaar, gehouden. Er volgen op 21 en 30 september nog twee rondes. Het proces is uitgesmeerd over verschillende etappes om het leger en verkiezingsfunctionarissen gelegenheid te geven tijdig van het ene naar het andere district te trekken. De uitslag is in oktober.