Tribunaal handhaaft aanklacht Tadic

DEN HAAG, 17 SEPT. Het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië heeft vanmorgen het verzoek van de verdediging verworpen een deel van de aanklacht tegen de Bosnische Serviër Dusko Tadic in te trekken. Tadic staat terecht voor moord en mishandeling in onder meer gevangenkampen in Nood-Oost Bosnië in 1991.

Volgens rechter Kirk McDonald van het tribunaal kan pas na afloop van de rechtszaak vastgesteld worden of Tadic schuldig is aan de misdaden die hem ten laste worden gelegd. De rechter volgde hiermee de aanklager van het tribunaal, die eerder had gezegd dat de regels niet toestaan dat rechters beschuldigingen intrekken voordat alle getuigen voor de verdediging zijn gehoord. Daarnaast is er volgens de aanklager voldoende bewijs om Tadic te veroordelen voor de misdaden die de verdediging juist geschrapt wil hebben.

Volgens de verdediging bestaat het materiaal van de aanklager bij een groot aantal beschuldigingen uit tegenstrijdige uitspraken en onduidelijke waarnemingen, met name van Bosnische moslims die in de gevangenkampen hebben gezeten. Zo zou Tadic onder meer een gevangene hebben aangezet een testikel af te bijten bij een medegevangene, maar in de rechtszaal verklaarde de man die gedwongen was het slachtoffer vast te houden dat Tadic niet aanwezig was in de kamer van het kamp Omarska waar het voorval zich voltrok.

De verdediging heeft niet het materiaal aangevochten van misdaden die Tadic buiten de kampen zou hebben begaan, in dorpen in de omgeving van het plaatsje Kozarac, waar hij vandaan kwam. Volgens de Nederlandse advocaat mr. M. Wladimiroff, wordt het moeilijk deze misdaden aan te vechten. Vanaf deze week zal de verdediging trachten aan te tonen, dat Tadic het slachtoffer is van een persoonsverwisseling. (AP, Reuter)