Sphinx-prijs dit jaar naar Ritsaert ten Cate

MAASTRICHT, 17 SEPT. Ritsaert ten Cate, de oprichter van het theater Mickery in Amsterdam waarvan hij 25 jaar directeur was, krijgt de Sphinx Cultuurprijs 1996. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn verdiensten voor de ontwikkeling van het toneel, als inspirator, initiator en organisator.

De Koninklijke Sphinx Gustavsberg heeft de prijs ingesteld om degenen te eren die zich hebben onderscheiden als managers voor de kunst.

Ten Cate is nu directeur van Dasarts, de tweede fase-opleiding voor podiumkunsten in Amsterdam. Onderdeel van de prijs is een biografisch essay, gewijd aan de winnaar. Beeldende kunst-publicist Gary Schwartz schrijft dat stuk.

Eerdere prijswinnaars waren onder anderen Frans de Ruiter (directeur van Koninklijk Conservatorium) en Martin Mooij (voormalig directeur van Poetry International). De prijs wordt op 13 december in Maastricht uitgereikt. (ANP)