Sorgdrager kan geld 'Haagse Kees' niet terugvorderen

DEN HAAG, 17 SEPT. Justitie kan een bedrag van twee miljoen gulden, dat minister Sorgdrager twee jaar geleden aan IRT-informant 'Haagse Kees' overhandigde, niet terugvorderen.

Dit heeft Sorgdrager gisteren aan de Tweede Kamer laten weten in antwoord op vragen van het Kamerlid Hillen (CDA). De informant kreeg het geldbedrag twee jaar geleden omdat hij in Nederland in levensgevaar zou zijn gekomen wegens zijn werk voor de politie. Met het geld zou hij een nieuwe identiteit kunnen aannemen en naar het buitenland vertrekken. Sorgdrager nam het besluit over de eenmalige miljoenenuitkering aan de informant op de eerste dag van haar ministerschap, in augustus 1994.

Onlangs werd bekend dat Haagse Kees niet in het buitenland woont, maar in Naaldwijk. Sorgdrager wil op die berichten echter niet ingaan. Bij een onderzoek van het openbaar ministerie in Haarlem naar die beweringen, afgelopen voorjaar, is “niet gebleken dat die berichten juist waren”, aldus de minister. “Na die tijd heeft het openbaar ministerie nogmaals onderzoek laten verrichten naar de verblijfplaats van betrokkene”, vervolgt Sorgdrager. “Ik ben van oordeel dat ik om veiligheidsredenen u de uitkomst hiervan niet moet meedelen.”

Sorgdrager schrijft verder aan de Tweede Kamer dat zij, op het moment dat ze de vraag over de in levensgevaar verkerende informant kreeg, “op grond van de voorliggende feiten en omstandigheden” geen andere beslissing kon nemen dan hem het bedrag toe te zeggen. Volgens de minister was “door een fout van de overheid acuut levensgevaar” geschapen voor de informant. Het geld werd hem uitgekeerd omdat een zogenoemd getuigenbeschermingsprogramma in Nederland niet voorhanden was.

Gisteren procedeerde de advocaat van de informant bij de Raad van State. De informant is in een juridisch gevecht gewikkeld met de gemeente Naaldwijk omdat hij een duivenhok bij zijn nieuwe woning niet wil afbreken. Volgens de gemeente Naaldwijk zijn zijn plannen met de duiventil in strijd met het bestemmingsplan. Als de IRT-informant het hok niet weghaalt, kost hem dat 1.500 gulden per dag. Die boete kan oplopen tot 60.000 gulden. Eerder stelde de rechtbank in Den Haag de gemeente in het gelijk.