Softwaregiganten strijden om de toekomstige pc

PARIJS, 17 SEPT. Zal de computer van de toekomst krachtiger zijn en met talrijke programma's zijn uitgerust, of juist eenvoudiger en goedkoper? De kampioenen van de twee tegengestelde strategiën, Bill Gates van de softwaregigant Microsoft, en Larry Ellison, de president van Oracle Corp., hebben gisteravond in Parijs verwoed de degens gekruist over hun concepten voor de toekomst.

In de loop van de tweede dag van het International Data Corporation IT Forum 96, georganiseerd door het studiebureau IDC, hekelde Larry Ellison in krachtige termen de dominante positie van Microsoft op de wereldmarkt voor software en personal computers. “Volgens recente studies bedragen de kosten van een personal computer voor een bedrijf gemiddeld 8000 dollars per jaar. Bovendien zij ze zo ingewikkeld dat ze degenen die het meest behoefte aan een pc hebben, juist afstoten”, aldus Ellison.

In een bijna visionair betoog stelde de baas van Oracle dat 'we ons nog lang niet in het informatietijdperk bevinden zolang 90 procent van de huishoudens niet over een computer beschikt'. De personal computer moet net zo gewoon worden als de televisie, aldus Ellison. In de Verenigde Staten heeft 97 procent van de huishoudens een televisie, maar slechts 30 procent een pc. Het percentage consumenten die van plan zijn een pc te kopen, is de laatste twaalf maanden gehalveerd, aldus Ellison, die deze ontwikkeling wijdt aan de kosten en gecompliceerdheid van computers.

Voor het bedrijf uit Redwood is de oplossing de verkoop van nc, 'network computers', goedkopere apparaten van 200 tot 800 dollars, die bijv. geen harde schijf hebben, maar die aansluiting gegeven op alle programma's die via Internet beschikbaar zijn. In andere woorden: Microsoft operating en applicatie software zal niet meer nodig zijn.

Een jaar geleden kondigde Ellison op hetzelfde Parijse forum de 'vierde golf' van computers aan - na de mainframe, de mini-computer en de personal computer. Behalve Oracle hebben IBM, Apple Computer, Sun Microsystems en Olivetti gezegd dat ze overeenkomstige eenvoudige computers op de markt zullen brengen.

Tegenover deze revolutionaire informatica-visie die hij vorig jaar hekelde als 'Larry's idiote idee', stelde Bill Gates de 'voortgaande vooruitgang' bij de personal computers die gebruik maken van de software DOS en Windows. Gates: “Wij werken op het ogenblik op twee assen van ontwikkeling: beter gebruik van Internet dat overigens pas sinds enkele maanden de toets van de krtiek heeft gepasseerd en de 'economie van het gebruik', dat wil zeggen het gemak van bediening.” Het onderzoek van Microsoft is voornamelijk gericht op computers die elkaar gemakkelijk kunnen vervangen zonder dat opnieuw geprogrammeerd behoeft te worden.

“De computer van de toekomst zal worden 'opgebouwd' rond 'browsers' ( besturingssoftware die het mogelijk maakt van de ene naar de andere site op Internet te gaan). En door ze krachtiger te maken zullen de gebruikers de informatie waarmee ze werken permanent toegeleverd kunnen krijgen”, aldus Gates. Hij herhaalde dat hij niet gelooft in een eenvoudige machine waarmee Internet geconsulteerd kan worden. “We kunnen niet achteruit gaan naar minder krachtige pc's.” Gates erkende wel dat de huidige computers moeilijk te gebruiken zijn en dat ze eigenlijk te veel kosten en dat er in de toekomst een 'heel scala van (computing) apparaten' zal ontstaan. “De huidige computers zijn niet adequaat. Wij geloven dat we door de ontwikkeling van nieuwe software in staat zullen zijn computers te maken die luisteren, spreken, zien en leren. Ik zie de pc rijker en rijker worden totdat het werkelijk een instrument wordt dat al deze beloften vervult”, aldus Bill Gates. (Reuter)