Samsung erkent interesse in Fokker

ROTTERDAM/SEOUL, 17 SEPT. De Zuidkoreaanse onderneming Samsung Aerospace Industries heeft naar eigen zeggen nog geen intentieverklaring getekend voor de overname van de failliet verklaarde vliegtuigproducent Fokker. Samsung ontkent hiermee berichten uit Seoel.

De onderneming heeft gisteren wel aan de effectenbeurs van Seoul, de Korean Stock Exchange, laten weten dat het aan de curatoren van Fokker de intentie heeft overgebracht om de Nederlandse vliegtuigbouwer over te nemen. De koers van aandelen Samsung Aerospace was eerder op grond van geruchten al flink gestegen.

Tegenover de Zuidkoreaanse krant Maeil Economic Daily verklaarde een woordvoerder van Samsung Aerospace dat die intentie al “eerder deze maand” is overgebracht. Hij bevestigde dat Samsung voor het restant van Fokker een bedrag van rond de 100 miljoen dollar zou willen betalen.

“Wij zijn geïnteresseerd in het kopen van Fokker, maar omdat de onderhandelingen nog steeds lopen, is het moeilijk om commentaar te geven”, liet een Samsung-woordvoerder weten.

Met deze bevestiging van Koreaanse kant lijkt de overname van Fokkers vliegtuigfabricage weer een stapje dichterbij. Tot nu toe hielden de Koreanen stijf de lippen op elkaar als het onderwerp Fokker ter sprake kwam.

Afgelopen vrijdag maakten de curatoren van Fokker bekend dat Samsung op exclusieve basis inzage heeft gekregen in de boeken van de failliete vliegtuigbouwer.

Centraal bij dit onderzoek stond volgens de mededeling van de curatoren de vraag of alle betrokkenen (waaronder de overheden, Stork, de banken en de curatoren) zich kunnen vinden in het business plan dat momenteel door Samsung wordt voltooid.

Volgens luchtvaartkringen in Azië zou het wel Samsungs bedoeling zijn de overname van Fokker voor eind oktober rond te hebben. Er zou naar worden gestreefd om de transactie aan te kondigen tijdens de luchtvaartshow in Seoul die gehouden wordt van 21 tot 27 oktober.

Samsung zou volgens niet bevestigde berichten de nog te ontwikkelen Fokker 130 in Korea zelf willen bouwen. De assemblage van de andere straalvliegtuigen van Fokker (F 70 en F 100) zou wel op Schiphol blijven. Het gezaghebbende luchtvaartblad Flight maakte daar al eerder melding van.

Bij de vliegtuigfabricage van Fokker werken nu nog circa 650 mensen aan de afbouw van de laatste vliegtuigen waaronder een aantal Fokkers 70 voor de KLM. Stork, dat het gezonde deel van Fokker heeft overgenomen, zou willen samenwerken bij de herstart van de vliegtuigbouw.