Personal computer

In het artikel 'Vage klachten aan het beeldscherm' in de bijlage 'Personal Computer' van 5 september wordt gesproken over het RSI-syndroom. Ik mis een belangrijk item in dit artikel. Het is niet de vorm en de helling van het toetsenbord waardoor deze aandoening ontstaat, maar veelal de onjuiste bediening van het toetsenbord.

De enige juiste manier is typen volgens een tienvingersysteem blindschrijven. Hierdoor worden spieren en pezen, nek, schouders, armen en handen minder belast en is ook voor de ogen minder vermoeiend.

Het toetsenbord van de oude mechanische schrijfmachines dateert van 1898. Vorm en indeling zijn nagenoeg hetzelfde. De helling van het toetsenbord was bij deze machines echter veel groter. Men kreeg toen de kans niet om met de polsen op het bureaublad te steunen. Genoemd syndroom kwam toen niet voor.

Het tienvingersysteem blindschrijven bleek na onderzoeken de enige juiste manier te zijn om een toetsenbord te bedienen. Op vele opleidingen, onder andere MBO-secretarieel en ook bij Schoevers, is het tienvingersysteem blindschrijven een van de exameneisen bij het vak tekstverwerken.

Tot slot zou het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dit eens in een brochure op moeten nemen. Docenten tekstverwerken besteden veel aandacht aan de ergonomie, zoals aan de juiste handstand en goede lichaamshouding. Bovendien wordt - indien de school zijn medewerking verleent - gelet op het juiste meubilair, goede werkomgeving en gebruik van de nodige hulpmiddelen, zoals concepthouder en voetensteun.

    • M. Mathijssen-Lemmens
    • Docente Tekstverwerken Breda