Nieuwe baas Olivetti op lijst van verdachten

ROME, 17 SEPT. De Italiaanse justitie heeft de eerste stappen gezet naar een formeel onderzoek tegen Francesco Caio, de managing director van het telecommunicatie- en computerbedrijf Olivetti. Hij is er door voormalige medewerkers van beschuldigd misleidende bedrijfsresultaten te hebben gepubliceerd.

Het nieuws betekent een nieuwe aanslag op de geloofwaardigheid van Olivetti. De handel in aandelen Olivetti werd gisteren stilgezet op de Milanese beurs, omdat de grens van tien procent koersdaling was overschreden. Volgens financiliële analisten staat Olivetti nu lager gewaardeerd dan zijn belang van 41 procent in het telecommunicatieconsortium Omnitel waard is. De justitie heeft Caio bijgeschreven op de lijst van verdachten. Dat betekent dat er mogelijk een onderzoek tegen hem wordt begonnen, omdat iemand hem heeft beschuldigd.

Het besluit komt nadat eind vorige week uitgebreid Renzo Francesconi is ondervraagd, de voormalige financieel directeur van Olivetti die op 4 september is opgestapt. Francesconi, die Caio heeft gesteund in de machtsstrijd tegen Olivetti-president Carlo De Benedetti, zei toen dat de bedrijfsresultaten over het eerste half jaar slechter waren dan de ongeveer vijfhonderd miljoen gulden verlies die was opgegeven. Sinds De Benedetti, die achttien jaar Olivetti heeft geleid, op 3 september aftrad als president van Olivetti hebben de aandelen 28 procent van hun waarde verloren. De beurs had aanvankelijk positief gereageerd op zijn vertrek, maar door de kritiek van Francesconi groeide de twijfel over de vraag hoe slecht Olivetti er precies aan toe is. De beurscommissie Consob heeft gisteren opnieuw opheldering gevraagd over zestien onderdelen van de balans.