Nedlloyd verkoopt belang in North Sea Ferries aan P&O

ROTTERDAM, 17 SEPT. Nedlloyd verkoopt zijn belang van 50 procent in North Sea Ferries aan de Britse rederij P&O, die de andere helft van de aandelen bezit. Dit hebben beide bedrijven vanochtend meegedeeld.

De transactie tussen P&O en Nedlloyd is de tweede binnen een week. Vorige week werd bekend dat de containerrederijen van beide bedrijven zijn gefuseerd. Nedlloyd behaalt op de verkoop van zijn belang in North Sea Ferries een boekwinst van 20 miljoen, die dit jaar in de winst zal meetellen.

De opbrengst uit de verkoop bedraagt voor Nedlloyd 200 miljoen gulden. Dit bedrag zal worden gebruikt om de rentedragende schuld van Nedlloyd terug te brengen. Die komt daardoor eind dit jaar uit onder één miljard gulden. De overdracht, die vermoedelijk per 1 november zijn beslag krijgt, zal met terugwerkende kracht op 1 september ingaan.

Niet bekend

North Sea Ferries zal in de toekomst verder gaan als P&O North Sea Ferries. Voor de klanten van de veerdienst verandert er niet veel, verzekert Van den Brandhof. De huidige diensten vanuit Europoort en Zeebrugge naar Engeland blijven gewoon gehandhaafd. Bovendien neemt P&O North Sea Ferries de vrachtdienst Zeebrugge - Felixstowe over van P&O European Ferries. North Sea Ferries vervoert momenteel ongeveer 1 miljoen passagiers per jaar. North Sea Ferries opereert met tien schepen, waarvan er drie zijn gecharterd.

De overname stelt P&O in staat in eerste instantie ruim 5 miljoen pond (13 miljoen gulden) aan kosten te bezuinigen.

Sinds 1995 is North Sea Ferries al bezig met een omvangrijk herstructureringsprogramma. Hoewel de resultaten volgens Nedlloyd daarvan duidelijk zichtbaar zijn, bevindt North Sea Ferries zich op een markt die wordt gekenmerkt door scherpe concurrentie.

Desinvestering door verkoop past derhalve in de strategie van Nedlloyd om zich verder terug te trekken op de twee kernactiviteiten van het bedrijf: zeescheepvaart en Europees vervoer en distributie.