'Nalatigheid' leger VS hielp terroristen

WASHINGTON, 17 SEPT. Nalatigheid van commandanten ter plaatse heeft bijgedragen tot het hoge dodental bij een aanslag op een Amerikaanse basis in Saoedi-Arabië. Dat staat in een rapport van het Amerikaanse ministerie van defensie naar aanleiding van de bomaanslag op de basis in Dahran, waarbij op 25 juni 19 Amerikaanse militairen werden gedood.

Minister van defensie William Perry heeft opgedragen te onderzoeken of deze commandanten moeten worden berecht; hij heeft tegelijk opgeroepen tot grotere waakzaamheid.

Volgens het rapport waren er duidelijke aanwijzingen dat de basis, Khobar Towers, een potentieel doelwit was van terroristen. Een reeks incidenten tussen april en juni gaf aan dat de installatie mogelijk in het oog werd gehouden, aldus het rapport. De daders van de aanslag zijn nog op vrije voeten; welke groep erachter zit is niet duidelijk..

Luchtmachtgeneraal Terryl Schwalier, die verantwoordelijk was voor de veiligheid van de ongeveer 2.000 Amerikaanse militairen in Khobar Towers, was door inlichtingendiensten gewaarschuwd dat zijn basis een van de drie belangrijkste “zachte doelwitten” in het gebied was. Maar Schwalier, aldus het rapport, had terrorisme kennelijk niet als topprioriteit bestempeld. In elk geval had hij nooit veiligheidskwesties bij zijn superieuren of de Saoedische autoriteiten aan de orde gesteld. Het rapport haalt overigens ook uit naar zijn superieuren, die “onvoldoende leiding” had gegeven.

Sinds de aanslag hebben de VS het grootste deel van hun in totaal ongeveer 5.000 militairen in Saoedi-Arabië verplaatst naar de afgelegen luchtmachtbasis Al-Kharj, in de woestijn op 100 kilometer ten zuidoosten van Riad. Veel familieleden van militairen zijn naar huis gestuurd. (Reuter, AP)