Meisje (14) niet meer naar school om misbruikverhalen

DOETINCHEM, 17 SEPT. Een meisje van veertien jaar uit de gemeente Wisch (Gelderland) gaat sinds het begin van het schooljaar niet meer naar school wegens een conflict met de directie over problemen waar het meisje mee kampt.

De Holterhoek scholengemeenschap zegt haar niet langer te kunnen handhaven omdat de school volgens de directeur “haar geen adequate hulp kan bieden”. Het meisje vertelt verhalen over seksueel misbruik in haar vroege jeugd. De ouders houden haar nu al drie weken thuis omdat de school hun dochter volgens hen “achter hun rug om wil verwijderen”.

De onderwijsinspectie te Arnhem zegt nog geen klacht van schoolverwijdering te hebben ontvangen en onderzoekt de zaak. De leerplichtambtenaar van de gemeente Wisch is pas vorige week door de school ingelicht over het conflict rond het meisje. Hij is onder meer bij andere scholen aan het informeren of zij daar snel terecht zou kunnen.

Van haar derde tot haar zevende is Jessica Scholten naar eigen zeggen door een buurman seksueel misbruikt. De ontuchtzaak is nooit opgehelderd en wordt op dit moment onderzocht door de advocaat van de familie, R.R. Schuldink. Kort voor de zomervakantie heeft Jessica aan een vriendin verteld over haar traumatische ervaring. Toen dit bij de directie bekend werd, heeft directeur J. Wilmsen volgens Scholten stappen ondernomen om zijn dochter van school te krijgen.

Jessica vertelde haar verhalen aan de hele school, aldus de directeur, wat tegen gemaakte afspraken inging en het “sociaal en onderwijskundig functioneren van de school beïnvloedde”. Wilmsen: “De problemen van Jessica manifesteerden zich door huilbuien en door pogingen van school weg te lopen. Onze school is niet in staat haar de juiste begeleiding te bieden. Dat heb ik haar ouders voorgehouden. We hebben haar niet van school gestuurd.” Volgens Wilmsen ging Scholten er aanvankelijk mee akkoord om een onafhankelijke deskundigde te laten oordelen over het geschikte schooltype voor Jessica. Op de laatste schooldag trok Scholten deze steun in en liet in een brief weten zijn dochter “geen onderwijs meer te laten volgen totdat deze kwestie op een eerlijke manier is opgelost”. Scholten zegt tot dit besluit te zijn gekomen omdat zijn dochter “op een smerige manier voor schut is gezet” en omdat zijn vrouw door de directeur is beledigd. Mevrouw Scholten: “De school heeft geprobeerd Jessica en ons een spreekverbod op te leggen. Ik heb gezegd dat je zo'n trauma niet kunt verzwijgen. Toen zei men tegen mij dat ook ik in therapie moest gaan.”