KNOFLOOK- ZURINGSOEP

We stopten op een kruispunt van B-weggetjes ergens in het oosten van de Ardennen. Er was een hotel-restaurant dat gesloten leek. We besloten een kijkje te nemen en hadden geluk. Het restaurant was open. Een vriendelijk gastheer verwelkomde ons in drie talen en zag wat we nodig hadden.

Hij serveerde een lunch van licht zurig brood met echte Ardenner ham, zes weken in de lucht gedroogd en zo lekker als de fijnste prosciutto. Daarbij kregen we een 'zûrckelsoep', een fluweelachtige zuringsoep. “Deze zuring”, vertelde de gastheer vol trots, “komt uit mijn moeders tuin. Mijn moeder is 95.” Wij zijn voornemens naar Zum Truschbaum terug te gaan voor een gastronomisch weekend in het Hoge Veen in de prachtige Belgische Ardennen.

Voor 4 peronen:

4 bollen knoflook (circa 200 gram totaalgewicht)

60 gram boter

1 grote ui, gehakt

1 liter water

2 grote bloemige aardappels, geschild en in blokjes

2 theelepels zout

flink wat versgemalen witte peper

3 takjes verse tijm

1 laurierblad

2 deciliter slagroom

crème fraîche, ter garnering

6 grote zuringbladen, in repen gesneden

Haal de tenen knoflook uit elkaar en pel ze. Zet weg. Giet net zoveel water in een pan om de knoflook te bedekken en breng het water aan de kook. Doe er de tenen knoflook in en laat 2 minuten koken. Giet de knoflook af en herhaal twee keer. Verhit de boter in een grote, zware pan op een middelhoog vuur. Doe er de ui in en fruit drie minuten, of tot de ui gaar, maar niet bruin is. Schep er de tenen knoflook door en fruit drie minuten. Voeg het water, de aardappels, het zout, de peper, tijm en het laurierblad toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 40 minuten sudderen onder af en toe roeren. Verwijder de tijm en het laurierblad. Pureer de soep in een blender of keukenmachine en zeef hem dan boven een grote kom. Dek de kom af en zet in de koelkast tot de soep koud is. Roer de slagroom door de soep en breng zonodig op smaak met zout en peper. Schenk de soep in gekoelde soepkommen en garneer met wat crème fraîche en reepjes zuring.

    • Kim Maclean