Justitie breidt haar onderzoek naar babymummies uit

AMSTERDAM, 17 SEPT. Het justitiële onderzoek in de zaak van de gemummificeerde babylijkjes heeft zich uitgebreid naar illegale abortussen die de verdachte gepleegd zou hebben. Verder concentreert het onderzoek zich op de verkrachting van een 26-jarige vrouw, deelneming aan kindermoord en het verbergen van stoffelijke overschotten, aldus een woordvoerder van het openbaar ministerie.

Over de herkomst van de gemummificeerde babylijkjes bestaat nog geen duidelijkheid, aldus een woorvoerder van de Amsterdamse politie. Ook het openbaar ministerie in Amsterdam sluit geen enkele mogelijkheid uit. “We zijn volop bezig met het onderzoek. Alles kan”, zo zei een woordvoerder. De verdachte heeft nog geen verklaring afgelegd over de herkomst van de babylijkjes.

Het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk verricht onderzoek naar de herkomst van de babylijkjes. Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse politie zal dat onderzoek nog enige tijd duren. Verder is een team van vijftien rechercheurs met de zaak bezig.

Bij de politie zijn 25 tips binnengekomen over de handel en wandel van de verdachte. Volgens een van die tips zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan illegale abortussen.

De zaak kwam aan het rollen toen een 44-jarige vrouw in mei dood in haar woning in Amsterdam-noord werd aangetroffen. Zij bleek te zijn vergiftigd. De verdachte was de vriend en de medicijnman van het slachtoffer. Naar de oorzaak van het overlijden van de vrouw wordt nog onderzoek gedaan. Het Gerechtelijk Laboratorium zou inmiddels weten om welk gif het gaat.

Later in mei deed de 26-jarige dochter van het slachtoffer aangifte bij de politie wegens verkrachting. De politie besloot daarop vorige week huiszoeking te verrichten in diens woning in de Pijp en trof daarbij drie gemummificeerde babylijkjes aan. In de woning van een vriendin van de verdachte vond de politie nog een vierde mummy.

In de Surinaamse gemeenschap is ongerustheid ontstaan over het feit dat de Amsterdamse politie de vondst van de babylijkjes in verband heeft gebracht met voodoo-praktijken en winti. Volgens deskundigen en beoefenaars worden bij voodoo en winti geen kinderen geofferd.