Irak wijst aanmaning VS af; Parijs wil geen escalatie van situatie Irak

LONDEN/ PARIJS/ WASHINGTON, 17 SEPT. De Franse minister van defensie, Charles Millon, heeft zijn Amerikaanse en Britse ambtgenoten gisteren gewaarschuwd tegen escalatie van de militaire situatie in Irak.

Dezelfde boodschap heeft Parijs aan Bagdad doen toekomen, aldus een in Parijs uitgegeven verklaring van het Franse ministerie van defensie na afloop van geallieerd overleg in Londen. “Het Iraakse besluit om alle militaire activiteit tegen de geallieerden op te schorten (..) is een teken van verzoening waarmee rekening moet worden gehouden.”

Irak, dat na de Amerikaanse raketaanvallen van twee weken geleden aankondigde de geallieerde No-fly zones niet meer te erkennen en vervolgens daadwerkelijk het vuur opende op Amerikaanse vliegtuigen, bond vorige week na Franse en Russische druk in.

Millon sprak gisteren in Londen met respectievelijk William Perry en Michael Portillo. De ontmoeting kwam aan het eind van een rondreis van Perry langs bondgenoten, te beginnen in het Midden-Oosten, om steun te werven voor de scherpe Amerikaanse opstelling jegens Irak.

Perry werd nergens echt enthousiast ontvangen, hoewel Bahrein en, na enige aarzeling, Koeweit zich bereid toonden Amerikaans materieel en manschappen te ontvangen. Zijn eigen harde uitspraken tegen Irak - hij sprak vorige week nog van “een buitenproportioneel antwoord” op de Iraakse raketaanvallen - zijn de afgelopen dagen geleidelijk afgezwakt. Ook president Clinton uitte zich gisteren zeer rustig: “Wij zoeken niet de confrontatie met Saddam Hussein. Wij hebben dat nooit gedaan, en we doen dat nu niet”, zei hij.

In Londen legde Perry op een persconferentie na afloop van zijn overleg met Millon en Perry uit aan welke Amerikaanse verlangens de Iraakse president Saddam Hussein moet voldoen. Niet alleen moet deze de aanvallen staken op geallieerde vliegtuigen die patrouilleren in de door de geallieerden afgekondigde No-fly zones in het zuiden en noorden van Irak, ook moet hij ophouden de bij de Amerikaanse aanvallen beschadigde luchtdoelbatterijen te repareren. Maar Perry stelde geen tijdslimiet, en hij noemde nieuwe luchtaanvallen slechts als “mogelijkheid”.

Portillo was omzichtiger dan Perry in antwoord op vragen wat Londen van Saddam verwacht. “Wij houden vast aan het absolute recht van zelfverdediging en we blijven bereid die actie te ondernemen die noodzakelijk is voor onze piloten”, zei hij alleen. Millon verscheen zelfs niet op de persconferentie; hij vloog onmiddellijk terug naar Parijs.

Irak wees vandaag de Amerikaanse aanmaning de reparaties aan zijn luchtafweer te beëindigen, van de hand. De regeringskrant Al-Jumhuriya noemde de uitspraken van Perry “onbeschoft” en “een schending van de Iraakse soevereiniteit”, en beschuldigde de VS van “grootheidswaanzin”. “De Irakezen zullen strijden om hun soevereiniteit te verdedigen (..) Wie kan geloven dat de Irakezen, die zes jaar lang door het (VN-)embargo zijn uitgehongerd, kunnen aanvaarden dat hun soevereiniteit wordt geschonden?” (Reuter, AP, AFP)