In Bosnië tekent zich nederlaag af van gematigden

SARAJEVO, 17 SEPT. Volgens de eerste, en nog zeer voorlopige uitslagen, hebben de kandidaten van de nationalistische partijen in Bosnië in de strijd om de drie zetels van het staatspresidium een grote voorsprong op de (gematigder) oppositiekandidaten.

Het tellen van de stemmen verloopt overigens aanzienlijk langzamer dan verwacht.

Bij de verkiezingen van zaterdag konden de drie bevolkingsgroepen, de moslims, Kroaten en Serviërs, elk één afgezant kiezen in het staatspresidium. Na het tellen van de stemmen in 38 van de 109 gemeenten lag bij de moslims president Alija Izetbegovic ruim voor op zijn naaste concurrent, ex-premier Haris Silajdzic. Izetbegovic had op dat punt 82 procent van de moslim-stemmen achter zijn naam, tegen Silajdzic vijftien.

Bij de Serviërs lag Momcilo Krajisnik - kandidaat van de tot voor kort door Radovan Karadzic geleide ultra-nationalistische SDS - met 78 procent van de stemmen ver voor op zijn naaste rivaal, Mladen Ivanic, die op 19 procent stond. Bij de Kroaten leidde Kresimir Zubak, van de nationalistische partij HDZ, met 84 procent van de Kroatische stemmen, ver voor Ivo Komsic (15 procent). In alle drie de gevallen lijkt de zege de leidende kandidaten niet meer te kunnen ontgaan.

Komsic en Silajdzic zijn oppositiepolitici die zich, meer dan hun rivalen Zubak en Izetbegovic, inzetten voor een multi-etnische eenheidsstaat.

Verder lijkt het erop dat Izetbegovic van alle kandidaten voor het staatspresidium het grootste aantal stemmen op zich verenigt, hetgeen van belang is voor de vraag wie voorzitter van het presidium en daarmee nominaal staatshoofd van Bosnië wordt. Het staatspresidium neemt besluiten alleen collectief, maar de voorzitter speelt een belangrijke representatieve rol bij de vertegenwoordiging van Bosnië naar buiten toe. Izetbegovic had vanochtend bij de hervatting van het tellen van de stemmen een ruime voorsprong op Krajisnik: 185.368 tegen 121.391 stemmen.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Nicholas Burns, heeft gezegd dat Washington de komende maand met de winnaars van de verkiezingen in Bosnië zal samenwerken bij het opzetten van de staatsstructuren, en pas daarna aandacht zal schenken aan de vraag of de NAVO-troepenmacht IFOR in Bosnië moet blijven na het aflopen van het mandaat in december. (Reuter, AFP)