Gelijkspel van schaakteam op Olympiade

ROTTERDAM, 17 SEPT. De Nederlandse schakers zijn de 32ste Olympiade in Jerevan, de hoofdstad van Armenië, zwak begonnen. De Nederlandse ploeg kwam tegen Tadzjikistan niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Twee jaar geleden won Nederland nog met maximale cijfers (4-0) van hetzelfde land. De Nederlandse vrouwen begonnen met een ruime zege op Ierland: 2,5-0,5.

In totaal doen er 1.200 schakers mee uit 127 verschillende landen, verdeeld over 127 mannenteams en 82 vrouwenteams. Nederland is bij de mannen aanwezig met Jan Timman, Loek van Wely, John van der Wiel, Paul van der Sterren, Friso Nijboer en playing captain Genna Sosonko. De vrouwenploeg bestaat uit Erika Sziva, Annemarie Benschop, Esther de Kleuver en Marisca Kouwenhoven.

Jeroen Piket is niet aanwezig in Jerevan. Piket bewaart slechte herinneringen aan de Olympiade in Moskou van twee jaar geleden, waar alle schakers min of meer opgesloten zaten in het immense hotel Kosmos en het buiten vijftien graden vroor. Piket is destijds, in zeventien dagen, slechts een half uur buiten het hotel geweest. Toen de wereldschaakbond Fide Jerevan aanwees voor het tweejaarlijkse spektakel besloot Piket de Olympiade een keer over te slaan. Toch moet het team dat overblijft in staat worden geacht bij de beste vijftien landen te eindigen.

“De tijden zijn kennelijk wat veranderd”, luidde de nuchtere constatering van captain Sosonko uit het warme Jerevan na het tegenvallende resultaat tegen Tadzjikistan. Van Wely speelde remise aan het eerste bord en Nijboer bereikte hetzelfde resultaat aan bord vier. Van der Wiel verloor op het tweede bord en alleen Van der Sterren kwam tot winst. Timman en Sosonko waren reserve in de eerste van veertien ronden.

Favoriet voor de eindzege is het Russische team onder aanvoering van Gari Kasparov, zoon van een Armeense moeder en een Joodse vader, en zijn 'kroonprins' Vladimir Kramnik. De Russen wonnen twee jaar geleden goud en lijken op papier wederom niet te verslaan. Het Russische team (Barejev, Drejev, Roeblevski en Tiviakov) won gisteren met 3,5-0,5 van Finland. Wellicht dat Spanje, met de import-grootmeesters Alexej Sjirov en Valery Salov aan de topborden, voor een verrassing kan zorgen.

Anatoli Karpov is niet van de partij als speler, maar zal de Olympiade wel bezoeken in verband met de bestuursverkiezingen van de wereldschaakbond Fide die het laatste weekeinde van september, eveneens in Jerevan, op de agenda staan. De huidige Fide-voorzitter Kirsan Iljoemzjinov, de president van Kalmukkië, krijgt te maken met twee andere kandidaat-besturen. De 45-jarige Fide-wereldkampioen Karpov is kandidaat als vice-president in een bestuursformatie onder aanvoering van de Franse grootmeester Bachar Kouatly. Een andere mogelijkheid is een bestuur onder aanvoering van de Braziliaan Jaime Sunye Neto, waarin onder andere de Nederlander Günther Löwenthal een plek heeft.