Energiecrisis door staking Oost-Siberië

VLADIVOSTOK, 17 SEPT. Meer dan tienduizend werknemers hebben zich vandaag aangesloten bij een staking die gisteren in de energiesector in het verre oosten van Rusland uitbrak. Dat heeft de voorzitter van het stakingscomité, Gennadi Tkatsjoek, gemeld tegenover het Russische persbureau Interfax. De stakers eisen uitbetaling van enkele maanden achterstallig loon. Sommigen hebben sinds april geen geld meer gekregen.

“Als we geen noodhulp van de federale regering ontvangen, zal de regio in de winter bevriezen”, liet Tkatsjoek gisteren al weten. Hij stelde dat de stakers alleen het werk zullen hervatten als alle eisen zijn ingewilligd.

In de regio, waar Vladivostok met zijn belangrijke zeehaven de grootste stad is, dalen de temperaturen in de winter geregeld tot dertig graden onder nul. De energiemaatschappijen in de regio produceren momenteel amper een kwart van de stroom die zij normaal opwekken. Het onderhoudswerk gaat gewoon door, evenals het opbouwen van de voorraad steenkool voor de winter, aldus Tkatsjoek.

Dat laatste is een van de problemen waarmee de energiemaatschappij Dalenergo, waar de staking gisteren met dik vijftienduizend werknemers begon, te kampen heeft. Volgens woordvoerder Aleksandr Gelbach van Dalenergo heeft het grootste energiebedrijf in het oosten van Rusland geen geld om stookolie voor de komende winter aan te schaffen, omdat talrijke ondernemingen hun rekeningen niet hebben betaald. Zijn bedrijf beschikt momenteel over weinig meer dan een vijfde van de steenkolenvoorraad die nodig is om de winter door te komen.

Dalenergo heeft de stroomvoorziening naar havens, ondernemingen en ook woningen inmiddels stopgezet. Wel heeft de maatschappij beloofd belangrijke gebouwen, zoals de ziekenhuizen, broodfabrieken en brandweerkazernes van stroom te blijven voorzien. (Reuter, DPA, AFP, AP)