Centrale rol voor Philips; Akkoord over licentie voor video disk

ROTTERDAM, 17 SEPT. De gezamenlijke elektronica-fabrikanten, waaronder Philips, hebben een akkoord bereikt over de verkoop van licenties voor de nieuwe digitale video disk (dvd).

Dit heeft een woordvoerster van Philips gisteren bevestigd. Het Nederlandse elektronica-concern is één van de voornaamste deelnemers binnen het dvd-consortium. Na mislukt overleg met de andere partners startte Philips samen met Sony in augustus alvast met de verkoop van licenties. Dit gebeurde om vertraging te voorkomen.

Inmiddels hebben de beide elektronica-concerns vrijdag met Toshiba en Matsushita en de zes kleinere partners in het consortium overeenstemming bereikt over de verdeelsleutel. Philips gaat de licenties namens de andere deelnemers verkopen en draagt zorg voor de juiste verdeling van royalties. Ook hebben Toshiba en Matsushita beloofd gezamenlijk met Philips en Sony op te trekken bij de verdere ontwikkeling van dvd.

De elektronicaproducenten bereikten vorig jaar overeenstemming over een standaard voor de digitale videoschijf, die beeld, tekst en geluid combineert en de kwakkelende markt voor consumentenelektronica nieuwe impulsen moet verschaffen. Met de dvd-technologie wordt de opslagcapaciteit van optische disks sterk vergroot. Eén dvd-schijfje kan dezelfde informatie bevatten als twaalf cd-roms. Met een gemeenschappelijke standaard voorkwamen de producenten een oorlog tussen verschillende systemen, zoals tussen de rivaliserende video casette-standaarden in de jaren tachtig.

Directeur J. Oosterveld van Philips Key Modules zei gisteren in een interview met het persbureau Reuters dat de laatste hindernissen die een snelle verspreiding van de disk in de weg staan nu in snel tempo uit de weg worden geruimd. De grootste zorg is om het copiëren van de schijfjes onmogelijk te maken. Het dvd-consortium zoekt daarbij de oplossing in het versleutelen (encryptie) van de inhoud van de schuifjes.

Sony en Philips verschilden van mening met de andere bedrijven binnen het consortium over het belang van ieders patenten. De twee fabrikanten maakten aanspraak op “uitgebreide en zeer aanzienlijke patenten die voor dvd essentieel zijn”. Zij meenden dat hun aandeel in de ontwikkeling van de beeld- en geluidsdrager nog groter is geweest dan bij het ontstaan van de compact disk. Philips is volgens eigen zeggen uitvinder van de cd.

Matsushita, bekend van onder meer Panasonic, brengt de dvd-speler begin november in Japan op de markt. Naar verwachting zal het Japanse concern het apparaat in februari in Duitsland introduceren.

Wanneer de Philips-versie verschijnt, staat nog niet helemaal vast. De Nederlandse multinational hoopt nog dit jaar, maar sluit een later tijdstip niet uit. Dit houdt onder meer verband met afspraken met filmmaatschappijen.

Een aantal Amerikaanse filmstudio's is bang dat de dvd te eenvoudig kan worden gekopieerd en eist harde garanties voor een betere bescherming.