Bosnie

THE NEW YORK TIMES Afgemeten naar het verwoestende militaire conflict dat een jaar geleden nog woedde, zijn de nationale verkiezingen in Bosnië van afgelopen zaterdag een duidelijk stap vooruit. Maar gemeten naar de belofte van verzoening en democratie zoals die vervat zijn in het vredesakkoord dat in Dayton, Ohio, werd bereikt, schoten de verkiezingen teleurstellend tekort.

Als de vrede gehandhaafd en de huidige ontwikkeling naar autoritarisme en etnische deling onder controle gebracht moet worden, dan moeten de landen die Dayton steunen, de Verenigde Staten voorop, hun diplomatieke inspanningen intensiveren in de weken en maanden die voor ons liggen. [..] Zolang de belemmeringen van Dayton tegen een formele deling nog worden afgedwongen, zullen de nationalistische partijen de druk voelen om met elkaar praktische afspraken te maken om aan de dagelijkse behoeften tegemoet te komen. De Bosnische president Alija Izetbegovic en de Servische president Slobodan Milosevic zijn van plan elkaar binnenkort te ontmoeten in Parijs om te spreken over stappen tot samenwerking, die de fricties in Bosnië kunnen beperken. Maar de Verenigde Staten en de andere landen die toezien op het vredesakkoord zullen, zelfs om deze bescheiden vooruitgang te consolideren, zeker moeten stellen dat de nieuwe instellingen bijeenkomen en zonder uitstel beginnen te functioneren.