Beheer Koop Tjuchem koopt Duits bedrijf

Het Groningse aannemersconcern Beheer Koop Tjuchem neemt het Zuid-Duitse pijpleidingenbouwbedrijf Südrohrbau over. Dit bedrijf telt 1500 medewerkers en had in 1995 een omzet van 600 miljoen mark.

Beheer Koop Tjuchem, vernoemd naar oprichter en eigenaar H. Koop, is de moeder van de Koop Groep, een internationaal werkende groep van aannemers. Deze groep haalt met ongeveer 70 bedrijven een jaaromzet van circa 715 miljoen gulden en telt 2400 medewerkers. De winst ligt naar schatting op 20 miljoen per jaar.

Volgens een woordvoerder van Beheer Koop Tjuchem sluiten de activiteiten van Südrohrbau naadloos aan bij de pijpleidingdivisie van de Koop Groep. Hiertoe behoren onder andere Nacap Nederland, Hogenboom Spijkenisse en het Duitse Reinhard Rohrbau. Südrohrbau houdt zich met name bezig met de bouw van boven- en ondergrondse pijpleidingen voor gas, water en olie. Koop Tjuchem komt slechts sporadisch in de publiciteit. Zo nam Beheer Koop Tjuchem in 1994 het noodlijdende bronnenbad Fontana in Nieuweschans geheel over om het bedrijf te redden van de ondergang. Koop Tjuchem was al aandeelhouder. In april 1996 verijdelde de politie een ontvoering van eigenaar Henk Koop.