Aandelenzwendel blijft in onderzoek

LUIK, 17 SEPT. De raadkamer in Luik heeft gisteren tegen de verwachting in beslist het onderzoek naar gestolen aandelen, dat de laatste weken in verband wordt gebracht met de moord in 1991 op de Luikse socialist André Cools, nog niet af te sluiten. Dit is een gevoelige slag voor onderzoeksrechter Véronique Ancia, die altijd heeft betoogd dat de aandelenzaak niets te maken heeft met de moord op Cools en daarom kon worden afgesloten.

Over twee weken wordt alsnog gekeken of de aandelenaffaire wordt afgesloten en doorverwezen naar de correctionele rechtbank. In totaal worden 33 personen gedagvaard. De aandelenzaak gaat over diefstal van waardepapieren, verspreid over een aantal jaren, van het vliegveld Zaventem. Het dossier belandde eind 1991 bij onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte van Neufchâteau, die aanhoudingen verrichtte in de omgeving van oud-minister Alain van der Biest. Connerotte legde ook het verband met de moord op Cools en stelde in 1994 drie verdachten in staat van beschuldiging wegens die moord.

Justitie in Luik, die op dat moment de moord onderzocht, eiste dat de aandelen-zaak werd overgeheveld. Na tussenkomst door het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in België, ging het aandelendossier midden 1994 van Neufchâteau naar Luik waar het verder niet actief werd onderzocht. Anderhalve week geleden kwam het dossier weer in de aandacht, met de aanhouding van Van der Biest en vijf personen uit zijn omgeving van wie drie eerder in de aandelenzaak werden gearresteerd. De advocaat van Van der Biest, Jean-Luc Dessy, verklaarde gisteren in Luik dat zijn cliënt niets te maken heeft met de aandelenzwendel.

Niet bekend

Het Belgische parlement wordt vervroegd teruggeroepen van vakantie. De fractieleiders en het bureau van de Kamer hebben dat gisteren besloten op aandrang van de oppositie. De Kamerleden zullen donderdag debatteren over de affaire-Cools en de zaak rond kinderontvoerder Marc Dutroux. Premier Dehaene zal donderdag de Kamer toespreken met een mededeling van de regering, daarna volgt een debat. Het parlement zou pas begin oktober terugkomen van zomerreces.