Aandeel Fokker komt plotseling weer tot leven

AMSTERDAM, 17 SEPT. In de aanhoudende stroom geruchten over een overname van de failliete vliegtuigbouwer Fokker door Samsung kwam het aandeel Fokker weer tot leven. Een aandeel kost rond de 1,25 gulden. Na twee uur bedroeg de handel bijna 90.000 stuks.

AMSTERDAM Philips deed vanochtend goede zaken op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel stond in de belangstelling na het bericht dat de gezamenlijke elektronicafabrikanten het eens zijn geworden over licenties voor de nieuwe digitale video disc (dvd). Het aandeel klom na twee uur handel 1,60 op 57,30.

Handelaren wezen ook op gunstige resultaten bij Intel. Na een periode van tegenwind gaat het deze producent van de pentium-chip weer goed. Voor Philips, eveneens prominent aanwezig in de halfgeleidersproductie, kan dit een gunstig teken zijn, meenden handelaren.

De beurs kende onder invloed van een hoger slot op Wall Street een goede opening. Daarop volgde het verval. De AEX, de belangrijkste graadmeter op het Damrak, noteerde rond 11.30 uur 0,98 punt lager op 567,19. Vrijdag lopen veel optiecontracten af, maar dit had hoegenaamd geen grote invloed op het koersverloop. “Er is onduidelijkheid over welke kant de beurs opgaat”, meende een commissionair.

Elders in Europa openden de beurzen aanvankelijk ook hoger, om de winst vervolgens te zien afvlakken. De obligatiemarkt was flauw. De koersen van de meeste leningen lieten een stuiver tot een dubbeltje liggen.

Van de hoofdfondsen viel Unilever ten prooi aan winstnemingen. Na de zegetocht van de afgelopen periode kalfde het aandeel 4,80 gulden af op 265.

De financiële waarden leden onder de zwakke obligatiemarkt. ING verloor 0,70 gulden op 53 gulden en ABN Amro zes dubbeltjes op 92,90. Aan de vrije val van het aandeel Heineken van de afgelopen dagen kwam vanochtend een einde. Het aandeel noteerde vanochtend een stijging van drie gulden op 306 gulden.

Op de lokale markt was er winst voor automatiseringsbedrijf CMG na gunstige halfjaarcijfers. Vorig jaar werd dit bedrijf voor 7,17 per aandeel naar de beurs gebracht. Vanochtend noteerde het aandeel 18,40, 4 dubbeltjes hoger dan het slot van gisteren.

Opmerkelijk was de handel in Fokker. De aandelen van de failliete vliegtuigbouwer hebben nog altijd een beursnotering. Berichten over een mogelijke koop door Samsung wakkeren de speculatiezucht aan.

De dollar is vanochtend op de wisselmarkten van Europa licht in waarde gedaald. De Amerikaanse munteenheid noteerde kort na opening van de handel 1,6925 gulden.

NEW YORK Evenals afgelopen vrijdag heeft de effectenbeurs van New York gisteren ruim een record gehaald. De Dow Jones-index van de dertig grote fondsen steeg met 50,69 punten tot 5889,21, een niet eerder bereikte slotstand. Het record van vrijdag, bereikt na een stijging van ruim 66 punten, trok gisteren veel beleggers aan. Overigens zat de beursindex tijdens de handel op een winst van boven de 60 punten, waarbij de 5900-grens voor het eerst in de geschiedenis werd genomen.

TOKIO Door de vaste stemming doorbrak de Nikkei-index voor 225 fondsen de grens van 21.000 punten. De winst van de belangrijkste beursmeter van Japan kwam uiteindelijk uit op 467,95 punten en het slot op 21.310,59. Dat betekende een stijging van 2,25 procent.