Zieke Bogarde voelt slappe knieën pas na afloop

AMSTERDAM, 16 SEPT. Hij had de hele nacht geen oog dicht gedaan. Hij was draaïerig geweest, misselijk en grieperig. Dat gecombineerd met een knallende hoofdpijn. Maar toen hij gisterochtend opstond, besloot hij toch naar de Arena te gaan.

Tenslotte had hij door een rugblessure dit prille seizoen al genoeg wedstrijden gemist. En vanaf het moment dat Louis van Gaal hem vroeg bij wijze van uitzondering in het centrum van de defensie de Spartaan Dennis de Nooijer uit te schakelen, twijfelde hij al helemaal niet meer. Die opdracht voerde Winston Bogarde tenslotte perfect uit en mede daardoor versloeg Ajax op de zanderige grasmat van de Arena Sparta met 2-0.

De man of the match voelde na afloop pas zijn slappe knieën. Het zweet parelde langse zijn stoere gelaat. Niet van het douchen, de warme kleedkamer of de inspanningen op het veld. Het was de koorts die op zijn gezicht viel af te lezen. “Ik heb één minuut”, liet hij weten. Maar de euforie won het van de vermoeidheid. Hij bleek bereid daar een kwartiertje van te maken.

Winston Bogarde is een voetballende natuurmens. Eenmaal goed geprogrammeerd, kan niemand hem meer afstoppen. Anderhalf jaar geleden hield iedereen zijn hart nog vast als hij aan de bal was. De onzekerheid straalde van hem af. Aanvallers kon hij alleen afstoppen door ze aan hun shirt te trekken of met een sliding te tackelen. De omschakeling van aanvallende middenvelder naar verdediger kostte hem zichtbaar moeite.

Van Gaal bleef echter in zijn aankoop geloven en hem doceren. Dat was ook noodgedwongen door de absentie van Marcio Santos. Binnen een half jaar kreeg Bogarde de handelingssnelheid onder de knie. In die periode leerde hij het specifieke werk van linksback ook tamelijk snel. Dat gekoppeld aan zijn fysieke kwaliteiten was hij na het kwalificatieduel met Ierland al snel niet meer weg te denken in het Nederlands elftal. Op het EK presteerde hij als een van de weinige spelers van Oranje constant goed. Van Gaal heeft ook zijn soms onbesuisde gedrag weten in te tomen.

De reus, de krachtmens bleek niet helemaal onverwoestbaar. Een groot deel van de voorbereiding en het begin van de competitie liep hij mis door een rugblessure. Maar terwijl anderen weken, zo niet maanden nodig hebben om weer in vorm te raken, lukte het Bogarde in een paar dagen. Afgelopen woensdag gaf hij in zijn eerste optreden, nota bene de Champions-Leaguewedstrijd tegen Auxerre, z'n directe tegenstander Abdelhafid Tasfaout geen schijn van kans.

Gisteren moest ook Dennis de Nooijer bekennen dat hij telkens tegen een muur liep als hij Bogarde ontmoette. Slechts een keer gleed hij langs zijn opponent maar de voorgegeven bal bereikte niemand. Ofschoon Juan er vervaarlijk overheen stapte. Bogarde kan niet verklaren waarom hij zo weinig wedstrijdritme nodig heeft. “Het heeft niet zozeer te maken met het feit dat ik achterin sta, want een verdediger moet juist heel attent zijn.”

De wedstrijd tegen Sparta moet hij in een roes hebben gespeeld. Zijn oude club was met aanvallende bedoelingen naar de Arena gekomen. Maar sinds lange tijd kon Ajax het weer eens opbrengen de tegenstander onder druk te zetten. Vooral dank zij een soms weergaloos snelle Babangida en het geraffineerde spel van Litmanen, die ook weer helemaal terug blijkt te zijn. Babangida bracht Ajax op voorsprong toen hij uit een corner van Marc Overmars doelman Edward Metgod op het verkeerde been zette door de bal zacht maar met een stuiter in te schieten.

Trainer Henk ten Cate van Sparta wond zich later nogal op over het feit dat de Nigeriaan geheel vrijstond bij de spelhervatting. “Een kwestie van een slechte communicatie en dat is niet trainbaar.” In de tweede helft voegde Ajax er nog een treffer aan toe. Litmanen gaf een steekpass op Babangida die wat te scherp voorzette. Via de schoenen van Metgod kwam de bal weer voor de voeten van Litmanen die de bal hoog in het net schoot.

Sparta kreeg nog verschillende kansen op een tegentreffer, maar Dennis de Nooijer lag aan de ketting bij Bogarde. De spits van Sparta gaat al weken lang gebukt onder de hooggespannen verwachtingen nu hij ongeveer de eerste miljonair van Spangen gaat worden. Bogarde ging de wanhopige Rotterdammer met sportieve middelen te lijf en bleef overeind. Van Gaal zei dat het misschien wel een voordeel was dat zijn verdediger met een ziekte onder de ledenen op het veld stond. “Je moet het fysiek wel kunnen opbrengen natuurlijk om een wedstrijd te spelen. Maar zieke voetballers zijn meer geconcentreerd.”

Ajax onderhandelt met Bogarde over de verlenging van zijn contract dat aan het einde van dit seizoen afloopt. Bogarde kan voor vijf jaar bijtekenen. “Ik moet over deze aanbieding nog eens heel lang nadenken”, zegt hij. En dat klink niet erg positief. Bogarde, die best in Nederland wil blijven, laat zich niet begeleiden door een zaakwaarnemer. Hij wordt alleen geassisteerd in de onderhandelingen door zijn broer. “Ik ben mijn eigen baas. Waar heb je een zaakwaarnemer voor nodig?” De selfmade-man ontkent dat er al aanbiedingen zijn binnengekomen van andere clubs. Laat staan dat hij een voorcontract zou hebben getekend bij AC Milan, zoals de geruchten beweren.

    • Erik Oudshoorn