Wijdenbosch wil alle krachten bundelen

PARAMARIBO, 16 SEPT. Suriname moet de “alomvattende crisis” die het land in zijn greep heeft aanpakken met “bundeling van alle krachten”. Dat heeft de nieuwe Surinaamse president Jules Wijdenbosch gezegd bij zijn installatie, zaterdag, in de Anthony Nesty-sporthal te Paramaribo.

Wijdenbosch zei dat de banden met Nederland, de Verenigde Staten en de Zuidamerikaanse en Caraïbische regio in stand zullen worden gehouden, maar met een sterke nadruk op de onafhankelijkheid van Suriname.

De nieuwe president beloofde zo snel mogelijk maatregelen te zullen nemen om de levensomstandigheden van het volk te verbeteren. Hij wil daarvoor gebruik maken van een 'honderd-dagen-plan' dat is ontwikkeld door zijn Nationale Democratische Partij (NDP), waarvan oud-legerleider Desi Bouterse voorzitter is. Wijdenbosch gaf aan dat de coalitiepartners van de NDP - de hindostaanse BVD en de javaanse KTPI - er rekening mee moeten houden, dat de NDP als grootste partij de doorslag zal geven in het beleid.

De vertrekkende president Ronald Venetiaan zei zijn bevoegdheden over te dragen in de overtuiging dat Suriname er beter aan toe is dan toen hij vijf jaar geleden aan de macht kwam. Na afloop van de ceremonie maakte de 79-jarige hindostaanse coalitiegenoot van Venetiaan, Jaggernath Lachmon, bekend af te treden als parlementsvoorzitter, ondanks een beroep op hem door de nieuwe machthebbers om aan te blijven.

Aanwezig bij de installatie van Wijdenbosch waren vertegenwoordigers van dertig landen, onder wie de premier van Guyana, de ministers van Buitenlandse Zaken van Venezuela en Trinidad en de Amerikaanse ambassadeur in Suriname. Opvallende gast was de omstreden Amerikaanse moslimleider Louis Farrakhan, die op verzoek van de NDP naar Suriname was gekomen. Farakhan, leider van de zwarte Nation of Islam, hield zaterdag voor ongeveer vierhonderd bezoekers een toespraak in Paramaribo. Hij riep Suriname op de eeuwenlange “onderdrukking door de witte man” van zich af te schudden.

Wijdenbosch hoopt donderdag zijn kabinet te presenteren. De NDP krijgt in het nieuwe kabinet vijf ministeries, waaronder Justitie en Politie en Natuurlijke Hulpbronnen. Aanvankelijk was afgesproken dat de NDP - waarvan kopstukken in verband zijn gebracht met de decembermoorden van 1982 en met drugssmokkel - het 'gevoelige' departement van Justitie juist niet zou krijgen. De javaanse KTPI krijgt eveneens vijf ministeries, waaronder Defensie en Handel en Industrie. De hindostaanse splintergroepering BVD mag vier posten bezetten, waaronder Financiën en Buitenlandse Zaken.