VS evacueren 2.500 Koerden uit N-Irak naar eiland Guam

DIYARBAKIR, 16 SEPT. Ongeveer 2.500 Koerden die in Noord-Irak voor Amerikaanse hulp- en spionageorganisaties hebben gewerkt, worden de komende paar dagen uit het gebied geëvacueerd en voorlopig naar het eiland Guam overgebracht.

Een eerste groep van 337 vluchtelingen vertrekt vandaag al naar het eiland in het westelijk deel van de Stille Oceaan, waar de VS een militaire basis hebben. Het is de bedoeling dat de Koerden over enkele maanden naar de VS doorreizen, aldus een vertegenworodiger van de Amerikaanse ambassade in Ankara.

Turkije wilde alleen meewerken aan de operatie als de vluchtelingen onmiddellijk het Turkse grondgebied weer zouden verlaten. Ankara vreesde onder andere dat Turks-Koerdische rebellen in de groep zouden infiltreren. Ook was het bezorgd dat het met de groep Koerden opgescheept zou blijven lang nadat de buitenwereld weer haar belangstelling voor de regionale problematiek zou hebben verloren.

De vluchtelingen zijn admistratief personeel, chauffeurs en bewakers van Amerikaanse hulpprogramma's, maar ook boodschappers en spionnen van inlichtingendiensten, en hun gezinnen. Zij zijn allen overhaast gevlucht na de snelle terugtrekking van Amerikaanse functionarissen uit het gebied volgend op de kortstondige Iraakse bezetting van de Koerdische stad Arbil en de snelle machtsovername in het gebied door de Koerdische Democratische Partij, die zich met Bagdad heeft verbonden. Washington heeft Amerikanen die voor niet-gouvernementele organisaties werken ook geadviseerd Noord-Irak te verlaten. De evacuatie van vrijwel de volledige menselijke infrastructuur van door de VS gesteunde hulpoperaties zal pogingen tot wederopbouw van het gebied ernstig hinderen, zo wordt verwacht.

In kampen in het Iraanse grensgebied met Irak zitten nog eens 30.000 Koerdische vluchtelingen vast, zo heeft het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de VN (UNHCR) vastgesteld. Het gaat grotendeels om Koerden uit gebieden die vorige week onder KDP-controle zijn gekomen. Een minderheid, die in relatief veel slechtere gezondheid verkeert, is om onduidelijke reden gevlucht uit een streek die altijd al onder gezag van Bagdad stond. Volgens het UNHCR zijn zij mogelijk gevlucht uit angst voor een Amerikaanse vergeldingsaanval op Irak. (Reuter, AP, AFP)