Voetbaltop streeft naar 'academie'

Voetbal krijgt wellicht een academisch karakter. Feyenoord, PSV en Ajax willen hun jeugdopleiding opwaarderen. Daartoe is bij het ministerie van Onderwijs een verzoek ingediend om de status van een zogenaamde voetbal-hogeschool te verlenen.

“We willen met die titel meer uitstraling en volume afdwingen, zowel in binnen- als buitenland”, aldus J. van den Herik, voorzitter van Feyenoord gisteren tegenover het persbureau ANP. De drie topclubs hebben gezamenlijk een plan ontworpen en uitgewerkt voor de opwaardering van hun jeugdopleiding. “Het gaat niet om geld”, verzekerde Van den Herik. “Het gaat puur om de status. De topclubs steken jaarlijks miljoenen in de jeugdopleiding, maar het instituuut blijft een beetje ongrijpbaar. Daarin willen wij verandering brengen.”

Volgens directeur opleidingen C. Adriaanse van Ajax moet het initiatief vooral worden gezien tegen de achtergrond van de veranderde regelgeving inzake het aantal op te stellen buitenlanders. Sinds het Bosman-arrest mag iedere club een onbeperkt aantal voetballers, mits ingezetenen van de EG, binnen de lijnen brengen.

Van een gemeenschappelijke voetbalschool is dus geen sprake?

Nee, waar dat bericht vandaan komt is mij een raadsel. Van een gemeenschappelijke voetbalschool kan natuurlijk onmogelijk sprake zijn. Iedere club heeft zijn eigen cultuur en zijn eigen huisstijl. Daar valt niet aan te tornen. Dat neemt niet weg dat Ajax, PSV en Feyenoord gemeenschappelijke belangen hebben.

En die zijn?

Ajax, PSV en Feyenoord hebben onderling overleg gevoerd en vervolgens contact gezocht met de KNVB. Kern van het overleg is de problematiek inzake de verblijfsvergunningen voor niet-ingezetenen van de EG. Wij zouden graag zien dat de verblijfsvergunningen voor jongens van buiten de EG verlengd wordt tot minimaal één jaar. Nu moeten deze jongens na drie maanden het land uit. Pas na drie maanden komen ze weer in aanmerking voor een nieuwe verblijfsvergunning. Dat komt de opleiding niet ten goede. Ook met het oog op hun studie trouwens niet.

Vandaar een voetbalacademie?

Met het opwaarderen van de eigen jeugdopleiding hopen wij een status af te dwingen die als 'uniek in de wereld' te boek zal staan. Daarmee voldoet de club dan aan de internationale normen om buitenlanders van buiten de EG langer dan drie maanden aan zich te binden.