Vijf jonge dirigenten onderscheiden

AMSTERDAM, 16 SEPT. Vijf dirigenten zijn vrijdagavond na afloop van de 35ste Kirill Kondrashin Meesterklas in het Concertgebouw in Amsterdam onderscheiden met diverse aanmoedigingsprijzen door de artistiek leiders van de meesterklas, Sir Edward Downes en Peter Eötvös die intensief samenwerkten met elf jonge dirigenten.

Eötvös (modern repertoire) onderscheidde Filip Bral (30) uit België, Jonathan Stockhammer (26) uit Amerika en Rolf Gupta (20) uit Noorwegen. De eersten krijgen een bedrag van 5000 gulden elk, de Noor kreeg een uitnodiging tot deelname aan een meesterklas van Eötvös.

Downes (romantisch repertoire) koos voor Alexander Liebreich (28) uit Duitsland en Kyrill Petrenko (24) uit Rusland. Liebreich krijgt 10.000 gulden. Petrenko mag deelnemen aan het Kondrashin Concours in 1998, de hoogste van alle waarderingen, omdat hij als enige op het gebied van techniek, muzikaliteit en persoonlijkheid een zeer hoge graad van ontwikkeling toonde. (ANP)