Verzoeningspact in Algerije op weg naar verkiezingen

PARIJS, 16 SEPT. Achtendertig Algerijnse politieke partijen en andere organisaties hebben gisteren tijdens een conferentie van nationale verzoening een pact getekend dat de weg moet bereiden naar een meer-partijensysteem en algemene verkiezingen. Het pact vormt officieel het einde van een tijdperk van politiek chaos door moslim-extremistisch en staatsgeweld.

De conferentie werd geboycot door twee oppositiepartijen, het Berberse FFS van Hocine Aït Ahmed en de MDA van oud-president Ben Bella. Het verboden fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) was door de overheid geweerd. Daarentegen waren het FLN, de vroegere eenheidspartij die eerdere normaliseringspogingen dor het bewind had geboycot, en gematigde fundamentalisten aanwezig.

Tijdens de bijeenkomst bevestigde president Liamine Zéroual opnieuw zijn voornemen algemene verkiezingen te houden, echter zonder een duidelijk tijdschema te noemen. (Reuter, AFP, AP)