SPINAZIESOEP MET PECORINO

De rijpe, harde pecorino is een Italiaanse schapenkaas, die soms in plaats van Parmezaanse kaas, gemaakt van koeienmelk, wordt gebruikt. Het volgende recept voor een maaltijdsoep is een basisrecept. Naar believen kunnen bepaalde ingrediënten vervangen worden door andere. Wortelhaters eten bijvoorbeeld liever courgetteblokjes. Ook kan er nog van alles aan de soep worden toegevoegd, Bijvoorbeeld allerlei verse tuinkruiden, een handje macaroni of wat stukjes spek.

Het recept is voor vier à zes personen:

1 liter vleesbouillon

250 gram spinazie

3 stengels bleekselderij

3 worteltjes

1 ui

1 teen knoflook

peterselie

olijfolie

cayennepeper

4 sneetjes brood

100 gram geraspte pecorino

Snipper de ui. Snijd de wortels en bleekselderij in plakjes. Snijd de goed schoon gewassen spinazieblaadjes klein. Doe een scheut olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui zacht en glazig. Voeg de wortel, bleekselderij en knoflook uit de knijper toe. Laat de groenten op een laag vuur ongeveer vijf minuten zachtjes stoven. Doe de spinazie in de pan en doe er eventueel nog wat olijfolie bij. Laat de spinazie al roerend slinken en giet de bouillon in de pan. Breng de soep op smaak met cayennepeper. Rooster de boterhammen. Schep de soep in kommen. Leg in elke kom een geroosterde boterham en schep daar de pecorino en wat fijngehakte peterselie bovenop.

    • Anne Scheepmaker