Spanje weigerde 'order' Stealth toe te laten

MADRID, 16 SEPT. De Spaanse regering heeft eind vorige week geweigerd acht Amerikaanse Stealth gevechtsvliegtuigen op hun vlucht naar Koeweit een tussenlanding op Spaanse bodem te laten maken.

Volgens een woordvoerder van het Spaanse ministerie van buitenlandse zaken was het desbetreffende Amerikaanse verzoek meer gesteld als een order, en was het daarom afgewezen. “Ze moeten toestemming vragen - niet zomaar opbellen om ons te vertellen dat ze hun vliegtuigen op Spaanse bodem laten landen”, aldus de woordvoerder. In de krant El Pais klaagde een functionaris van het Spaanse ministerie van defensie dat de VS Spanje “als een kolonie” hadden behandeld.

Het incident volgde op gereserveerde reacties in Madrid - en enkele andere Europese hoofdsteden - op de aanvallen van bijna twee weken geleden op Irak. Hoge Spaanse regeringsfunctionarissen hebben gezegd dat de Amerikaanse regering voor de aanvallen met de Europese bondgenoten overleg hadden moeten plegen. (AP)