Racisme Le Pen schokt Fransen

PARIJS, 16 SEPT. Tweederde van de Fransen is geschokt door de herhaalde uitlatingen over de ongelijkheid der rassen van Jean-Marie Le Pen, leider van het Front National. Le Pen verhevigde het afgelopen weekeinde zijn aanvallen op het Franse immigratiebeleid.

Tijdens een demonstratie van zijn extreem-rechtse beweging in Marseille heeft Le Pen zich zaterdag fel afgezet tegen het 'anti-Franse racisme' dat het gevolg is van de jaren gevolgde immigratie-politiek. Aanleiding was de begrafenis, enige uren later, van een veertienjarige jongen die maandag in het centrum van Marseille op straat was doodgestoken door een vijftienjarige stadgenoot. Le Pen stond uitvoerig stil bij het feit dat de moordenaar, “deze slechte broer, deze slechte zoon, een vreemdeling, een Marokkaan is, en geen Fransman zoals men ons wil doen geloven.”

Uit de vandaag in het dagblad Libération gepubliceerde enquête blijkt dat tweederde van de Fransen tegen het verbieden van het Front National is, maar wel een verscherping voorstaat van de wetgeving tegen uitingen van en aanmoediging tot racisme. Minister Toubon (justitie) bereidt nieuwe wettelijke maatregelen van die strekking voor. Hij blijft bij zijn standpunt dat een strafactie tegen de FN-leider onder de huidige wetgeving waarschijnlijk zou mislukken.

Le Pen heeft onmiddellijk geprofiteerd van die opvatting van de minister. Tijdens een met spanning tegemoet gezien tv-interview noemde Le Pen Toubons voorstellen “puur sovjet, het is schandalig dat men censuur-maatregelen nodig heeft om mensen die toch al geen stem in het parlement hebben het zwijgen op te leggen.”

Met veel verbaal geweld en persoonlijke belediging van de ondervraagster Christine Ockrent trachtte Le Pen tv-zendtijd terug te winnen die de media hem zaterdag, na afloop van de demonstratie in Marseille, hadden onthouden. Hij varieerde gisteravond door te zeggen: “De rassen zijn gelijk, maar sommigen zijn gelijker dan anderen.” Hij ontkende dat hij gelooft in een hiërarchie der rassen en kwam ongevraagd met citaten van Jules Ferry en Leon Blum, vooraanstaande, linkse Franse politici van een hele, resp. een halve eeuw geleden, waaruit hun ideeën over de ongelijkheid der rassen moesten blijken.

Politici van links tot rechts hebben Le Pens optreden veroordeeld. François Léotard, leider van de groepering van regeringspartijen UDF, noemde Le Pen “een marionet die zich laat besturen door zijn eigen rancunes, een man die Frankrijk de langzame en verschrikkelijke pedagogie van de haat bijbrengt.”

    • Marc Chavannes