Politie ontkent slachtoffers; Rellen Nigeria na arrestatie moslimleider

LAGOS, 14 SEPT. Bij rellen in het noorden van Nigeria zijn vrijdag en zaterdag in totaal veertien shi'itische moslims omgekomen. Dat heeft de shi'itische Moslim Broederschap zaterdag bekend gemaakt. De Nigeriaanse politie ontkent dat er bij de ongeregeldheden slachtoffers zouden zijn gevallen.

Afgelopen vrijdag raakten duizenden moslims in het noorden van Nigeria slaags met de politie. De rellen in Zaria, Kaduna en Katsina braken uit nadat de politie donderdag een shi'itische leider, sheikh Ibrahim Yaqub El-Zak-Zaky, en ten minste twintig leden van zijn sekte had gearresteerd en meegenomen naar een onbekende bestemming. De sekteleden waren volgens de demonstranten aangehouden omdat zij vorige week zondag zouden hebben gevochten met christenen in de plaats Kafanchan. Daarbij vielen twee doden en vijftien gewonden. Het hoofd van de politie van de deelstaat Kaduna, waarin Kafanchan ligt, zei gisteren echter in het dagblad The Guardian dat de shi'itische leider is gearresteerd omdat hij een “illegale” radiozender in Zaria leidde.

Volgens Mohammed Ciroma, een woordvoerder van de shi'itische Moslim Broederschap, “zijn elf mensen gedood in de stad Zaria bij de demonstratie op vrijdag en zijn velen ernstig gewond geraakt”. “Drie anderen stierven vandaag aan hun verwondingen, zodat het totaal komt op veertien”, aldus de woordvoerder.

Het onafhankelijke dagblad Concord berichtte gisteren dat bij de rellen in Zaria twintig doden waren gevallen en dertig mensen gewond waren geraakt. Tegelijkertijd citeerde de krant echter woordvoerders van de politie die zeiden dat zij niet hadden geschoten op de demonstranten en dat zij slechts traangas hadden gebruikt om de menigte uiteen te jagen.

Eenheden van de anti-oproerpolitie patrouilleerden zaterdagmorgen in de straten van Zaria, waar de rust was weergekeerd. Het leger en de politie versperden voor de zekerheid de hoofdwegen van Zaria naar Kaduna en van Kaduna naar Kano.

Het noorden van Nigeria, waar met name moslims wonen, is verscheidene malen het toneel geweest van religieuze rellen. Vorige maand verloren drie mensen het leven bij een botsing tussen rivaliserende moslim-sektes in Kano, de stad met het hoogste inwonertal in het noorden. Luitenant-kolonel Hammed Ibrahim Ali, de nieuwe militaire leider van de deelstaat Kaduna, heeft vrijdag gezegd dat hij hard zal optreden tegen mensen die onrust veroorzaken uit naam van hun religie.