Monumentendag weer druk bezocht

DEN HAAG, 16 SEPT. De tiende Open Monumentendag heeft zaterdag ruim 700.000 bezoekers getrokken, ongeveer even veel als vorig jaar. Volgens de organisatie hebben er dit jaar veel meer kinderen dan vorige jaren aan deelgenomen.

In vierhonderd gemeenten waren in totaal rond de 3500 monumenten gratis toegankelijk. Kasteel Sterkenburg en de gerestaureerde Stadsgehoorzaal in Leiden hoorden met ieder vijfduizend bezoekers tot de topattracties.

Het centrale thema van dit jaar, industrieel erfgoed, is volgens de organisatie goed aangeslagen. Zo ontving de watertoren in Schoonhoven 1320 bezoekers en bereikte het Evoluon in Eindhoven het maximale mogelijke aantal van tweeduizend geïnteresseerden. De klassieker onder de industriële monumenten, de Van Nelle-fabriek in Rotterdam, trok vijfduizend bezoekers.

Eenzelfde aantal trok Radio Kootwijk, dat speciale kinderactiviteiten had georganiseerd. ook was er veel jeugdige belangstelling voor de stoomtrein Goes en de koekjesfabriek in Heerde.

Amsterdam trok 15.000 bezoekers. Grote trekkers waren daar de Oude Kerk en de koninklijke wachtkamer van het Centraal Station. Hier en in een aantal plaatsen als Leiden, Den Haag, Dordrecht en Haarlem liep de Open Monumentendag ook zondag nog door. (ANP)