Minister VS boekt gemengd resultaat in buurlanden Irak

RIAD/ WASHINGTON/ ANKARA, 16 SEPT. De Amerikaanse minister van Defensie, William Perry, heeft vooralsnog gemengde resultaten geboekt tijdens bezoeken aan drie Arabische Golfstaten, Bahrein, Koeweit en Saoedi-Arabië, om steun te winnen voor een harde Amerikaanse politiek jegens Irak.

In Turkije, waar hij vanochtend een kort bezoek bracht, kreeg hij van zijn ambtgenoot Tansu Çiller meteen te horen dat Amerikaanse vliegtuigen op de basis Incirlik niet mogen worden ingezet voor een aanval op Irak. Perry sprak later van “goede consultaties”.

Een Westerse diplomaat in Koeweit zei vanochtend “niet te denken dat de internationale gemeenschap het zou begrijpen als de VS nog een keer zonder serieuze provocatie tegen Irak optreden”. Perry zelf heeft in Koeweit gezegd dat de VS “elke noodzakelijke actie zullen ondernemen” om de tien dagen geleden uitgebreide No-fly zone boven Zuid-Irak af te dwingen en patrouillerende Amerikaanse vliegtuigen te beschermen. Hij eiste in dat verband terugtrekking van de Iraakse luchtafweer en bijbehorende radarinstallaties uit het zuiden van het land. Daarbij sloot hij nieuwe aanvallen op Irak niet uit. De Amerikaanse toon tegen Irak is de laatste dagen echter aanzienlijk minder hard geworden.

Bahrein stemde gisteren in met een Amerikaanse verzoek om op het eiland 23 F-16 gevechtsvliegtuigen te mogen stationeren, die zullen worden gebruikt om de zuidelijke No-fly zone boven Irak af te dwingen. Maar Koeweit stelde zich in eerste instantie lauw op ten opzichte van een Amerikaans voorstel nog eens enkele duizenden militairen naar het emiraat te sturen. Een Koeweitse regeringsfunctionaris zei vanmiddag echter dat de defensiecommissie na enige studie met het voorstel had ingestemd. Volgens Amerikaanse leiders was het probleem dat het te vroeg naar buiten was gekomen.

Perry werd vandaag bij zijn vertrek uit Saoedi-Arabië uitgeleide gedaan door de interim-directeur van de luchthaven van Jeddah - een uiting van zeer gering officieel enthousiasme voor de huidige Amerikaanse politiek. De Saoedische minister van defensie, prins Sultan bin Abdul-Aziz, zei gisteren geen nieuwe Amerikaanse aanval tegen Irak te verwachten, gezien de “redelijke” opstelling van Bagdad, dat eind vorige week meedeelde zijn aanvallen op patrouillerende vliegtuigen te staken. Eerder had de prins al laten weten dat de VS voor dergelijke aanvallen geen bases in Saoedi-Arabië mochten gebruiken. (AP, Reuter, AFP)

    • Pagina 4 Toon Vs Minder Strijdlustig