Meer boetes gevraagd

DEN HAAG, 16 SEPT. Minister Sorgdrager (Justitie) heeft het college van procureurs-generaal opgedragen enkele honderdduizenden extra bekeuringen uit te laten schrijven aan verkeersovertreders.

Volgens een woordvoerder van het departement is de opdracht van Sorgdrager “een beleidsintensivering in het kader van de verkeersveiligheid”, en niet een methode om de begroting van het ministerie sluitend te maken.

“Er zal meer worden gecontroleerd”, aldus de woordvoerder. “Dat zal geld opleveren.” Het ministerie verwacht ongeveer zestig miljoen gulden extra aan boetes op te halen. “Maar natuurlijk bestaat de kans dat dat bedrag niet wordt gehaald”, aldus de woordvoerder. “Als verkeersdeelnemers zich aan de regels houden valt er ook niets uit te schrijven en komt er dus ook geen geld binnen. Het kan nooit zo zijn dat het doel van de rechtshandhaving geld verdienen is.”

Het college van procureurs-generaal heeft vorige week met minister Sorgdrager afgesproken om gezamenlijk te onderzoeken op welke terreinen in het verkeer te weinig wordt gecontroleerd. Uitgangspunt is de verkeersveiligheid, aldus de woordvoerder van het OM.