Marokkanen voor nieuw parlement

RABAT, 16 SEPT. De kiezers in Marokko hebben in een referendum met een overweldigende meerderheid ingestemd met de voorstellen van koning Hassan II om het bestaande parlement in twee huizen te verdelen. Doel van de plannen is de democratie te versterken en het platteland meer zeggenschap te geven.

Volgens het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken heeft 99,56 procent van de kiezers vrijdag voor de constitutionele hervormingen gestemd. De opkomst bedroeg 82,95 procent.

Regerings- en oppositiepartijen hadden, op enkele kleine groeperingen na, opgeroepen tot een ja-stem. Maar veel kiezers zeiden eigenlijk alleen voor de koning te hebben gestemd. “In Marokko stemmen we uit respect en trouw voor de koning, niets anders telde nadat hij publiekelijk hadden opgeroepen tot een ja-stem”, zei ex-minister van mensenrechten Mohamed Ziyane.

Volgens de plannen komt er een direct gekozen Huis van afgevaardigden en een indirect - via beroepsorganisaties, vakbonden en plaatselijke raden - gekozen Kamer van Raadgevers met de bevoegdheid onder bepaalde voorwaarden de regering naar huis te sturen. Het Huis zal wetsontwerpen kunnen indienen en de regering tot de orde roepen.

Het is de bedoeling dat de voorstellen nu snel door de regering worden uitgewerkt, en dan tijdens de komende najaarszitting van het huidige, deels indirect gekozen parlement, worden aangenomen. Deze zitting eindigt in december. Volgens koning Hassan zal het parlement vervolgens worden ontbonden, om de verkiezing van de twee nieuwe huizen mogelijk te maken. (Reuter, AFP)