Lintjes voor oprichters op jubileum Introdans

Voorstelling: Zilver door Introdans. Vier nieuwe choreografieën: Hymne van Ton Wiggers; Beyond Love van Renato Zanella; Fünf Gedichte van Nils Christe; Concert d'Anges van Jean-Christophe Maillot. Begeleiding: Het Gelders Orkest. Dirigent: Jurjen Hempel. Medewerking: Joke de Vin (mezzo-sopraan), Frank Peters (piano). Gezien: 14/9 Schouwburg Arnhem. Aldaar: 18 t/m 20/9. Tournee: t/m 13/12.

Het zilveren jubileum van Introdans kreeg zaterdagavond een extra feestelijk tintje doordat bij aanvang van de voorstelling aan beide oprichters van het Arnhemse gezelschap een koninklijke onderscheiding werd uitgereikt. Ton Wiggers, artistiek directeur, choreograaf en danser is benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw en zakelijk directeur Hans Focking werd ridder in de orde van Oranje-Nassau. Na het opspelden van het lintje reageerde Wiggers met: “Voor het eerst sinds 25 jaar zijn wij sprakeloos.”

Voor het jubileumprogramma Zilver, de eerste in een reeks van drie, maakten de choreografen Ton Wiggers, Renato Zanella en Nils Christe een nieuw dansstuk. Jean-Christophe Maillot deed dit ook, maar ontwikkelde zijn ballet tegelijkertijd bij Introdans en bij Les Ballets de Monte Carlo, zijn eigen gezelschap. Misschien dat daarom zijn lichtvoetige Concert d'Anges zo afwijkt van het verder introvert getinte programma.

Het is alsof aan het einde van de voorstelling met Concert d'Anges de zon doorbreekt. Twee vrouwen en vier mannen duiken en scheren in verschillende formaties behaagziek door het luchtruim als zwaluwen in de zomer. Dat de luchtige vluchtigheid die Maillot beoogde nog niet volledig werd bereikt door alle dansers is minder erg dan de slordige vertolking van een enkeling. Dit ballet valt of staat door het technisch elan van de uitvoerders.

Een elan dat ook kenmerkend is voor Bachs Concert voor Piano en Orkest No. 4 in A major, vertolkt door de pianist Frank Peters en het Gelders Orkest o.l.v. Jurjen Hempel. De modeontwerper Michel Klein doste de dansers uit als futuristische engelen. Zijn fantasierijke kostuums passen uitstekend bij het speelse decor, een grijzige achtergrond met schapenwolkjes van struisveren, en de theatrale belichting van Dominique Drillot, een Franse ontwerper die vaak aan Introdansprodukties meewerkt.

De Nederlandse choreograaf Nils Christe, voert ook een engel ten tonele in Fünf Gedichte, gezet op Wagners Wesendonk Lieder, gezongen door de mezzo-sopraan Joke de Vin. Christe leverde mijns inziens het meest waardevolle ballet in Zilver af. Voor een achtergrond van dreigende stapelwolken (ontwerp Keso Dekker) plaatst hij een hogere macht, in de gedaante van de ranke danser Robin van Zutphen, tegenover stervelingen. Naast de sober belijnde solo voor Van Zutphen maakte Christe een helder groepsdeel en drie emotioneel geladen duetten, waarin de verbondenheid van de partners en het komende afscheid centraal staat. De onderhuidse passie van dit ballet vraagt om een doorleefde vertolking, die nog zal moeten groeien.

Renato Zanella, balletdirecteur en chefchoreograaf van het Wiener Staatsopernballett maakte Beyond Love op muziek uit Tristan und Isolde van Wagner. Het is een dramatisch, expressionistisch duet voor de dansers Eugène van den Boom en Shirley Rabenberg over 'liefde tot na de dood', waarin het paar verblind, of blind, elkaar in wanhoop probeert terug te vinden. Het is een martelgang waarbij de lichamen golven in wanhoop, de borstkast zwoegt en de benen hun last nauwelijks kunnen dragen. Veel te somber voor een feestje.

Ton Wiggers maakte Hymne waarvoor hij de compositie Hymne an die nacht No. 2 van Alphons Diepenbrock heeft gebruikt. Hymne begint met een diagonaal van zes dansers, gekleed in hoog gesloten donkere, auberginekleurige kostuums. Hierdoor ligt het accent op de onbedekte lichaamsdelen als hoofd, handen en voeten. Drie paren die om elkaar heen duiken en draaien. Die elkaars aandacht, soms op een eisende manier, zoeken. Het werk is doortrokken van een melancholische lyriek, net niet zwaarmoedig door de steeds aanwezige, sluimerende energie. Hymne is een vakmatige compositie voor drie paren en één buitenstaander. Die rol is toebedacht aan de danseres Mirjam Diedrich, die in december haar 15-jarige carrière bij Introdans zal afsluiten.

    • Caroline Willems