HONSINGER

Tristan Honsinger Quintet: Map of Moods (FMP CD 76). Distr. BVHAAST.

De Canadees-Nederlandse cellist Tristan Honsinger (1949) fungeert al twee decennia als effectieve stokebrand bij concerten en cd's van anderen. Wie hem inhuurde kon verzekerd zijn dat er in elk geval 'iets' gebeurde, zoniet muzikaal danwel theatraal. Dat hij een formidabele improvisator is, was genoegzaam bekend, maar op zijn eigen Map of Moods voegt hij er een overtuigende rol aan toe als leider van een strijkkwartet plus een andere 'stoker': de Zuidafrikaanse drummer Louis Moholo.

Twee violen, cello en contrabas is weliswaar niet de klassieke bezetting, maar het belet Honsinger niet een intensiteit te bereiken die soms aan de strijkkwartetten van Beethoven doet denken. Op andere momenten refereert zijn kwintet aan heel andere genres, van barok tot soft swing en zigeunermuziek, maar ook dan is er zoveel betrokkenheid dat het resultaat nooit lullig of flets klinkt.

Dat de stukken op papier soms heel lang duren, Area 2 zelfs bijna veertig minuten, is geen bezwaar, je verveelt je bij deze exploraties geen seconde. Veel live-concerten doen het op cd maar matig, maar deze opnamen, eind april '94 vastgelegd tijdens de Berlijnse 'Workshop Freie Musik', hebben zoveel présence dat men er, mits niet verdoofd door stadsgewoel van allerlei aard, wakker en welgemoed het jaar 2000 mee kan halen.

    • Frans van Leeuwen