Hoechst en Bayer willen ingrijpend reorganiseren

ROTTERDAM, 16 SEPT. De Duitse chemie- en farmacieconcerns Hoechst hebben belangrijke reorganisaties op stapel staan. Hoechst overweegt zich om te vormen tot een financiële houdstermaatschappij waarvan de dochterondernemingen in hoge mate zelfstandig zijn en een eigen beursnotering hebben. Met de ingrijpende structuurwijziging wil het concern tegemoet komen aan kritiek op het relatief lage niveau van de beurskoers.

Hoechst heeft de plannen ontvouwd tijdens een presentatie voor analisten en financiële journalisten in de Verenigde Staten, waar van bedrijven nog meer dan in Europa een optimaal rendement voor de aandeelhouders wordt geëist.

Volgens bestuurslid Utz-Hellmuth Felcht “moet Hoechst gehoor geven aan de verlangens van de financiële markten”. Hoechst kondigde eerder al aan zijn farmaciedivisie Hoechst Marion Roussel volgend jaar september naar de beurs te willen brengen. Volgens Felcht gebeurt dat waarschijnlijk ook met de divisie chemie en de producent van landbouwchemicaliën Agrevo, een gezamenlijke onderneming met Schering die onlangs opzien baarde met de overneming van het Belgisch-Nederlandse biotechnologiebedrijf Plant Genetic Systems voor 920 miljoen gulden. Hoechst zal in alle drie divisies een meerderheidsbelang houden, maar denkt ze door een eigen beursnotering aantrekkelijker te maken voor beleggers.

Het zal overigens nog wel even duren voor de nieuwe structuur een feit is. Voorstellen daartoe komen op zijn vroegst aan de orde op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in het voorjaar van 1998.

Hoechst is het grootste chemie- en farmacieconcern ter wereld. De omzet bedroeg vorig jaar 52,2 miljard mark (58,5 miljard gulden). Hoechst heeft de afgelopen jaren een groot aantal belangen afgestoten die niet meer tot de kernactiviteiten werden gerekend.

Ook Bayer wil met een verandering van zijn organisatiestructuur inspelen op “ nieuwe uitdagingen op de markten”. Bayer wil de 21 bedrijfsonderdelen onderbrengen in vijf divisies (tot nu toe zes). Het gaat om polymeren, chemie, gezondheid, landbouw en Agfa (fotografie). “Wij willen de leidende geïntegreerde chemisch-farmaceutische onderneming in de wereld worden”, meldde topman Manfred Schneider vandaag.