Heineken weer zwaar onder vuur op beurs

AMSTERDAM, 16 SEPT. Het aandeel Heineken is vanmorgen opnieuw zwaar onderuit gegaan op de Amsterdamse effectenbeurs. Rond het middaguur noteerde het aandeel, dat vrijdag al 40,20 gulden had inleverd, een verlies van 22,80 gulden op 299,70 gulden.

AMSTERDAM Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen stond omstreeks het middaguur op een winst van 0,25 punten op 566,30 punten. Een vriendelijke obligatiemarkt en het record op Wall Street van afgelopen vrijdag droegen bij aan de positieve stemming.

In reactie op de halfjaarcijfers hadden voor het weekeinde met name Angelsaksische instituten Heineken verkocht. Vanmorgen sloten particulieren en binnenlandse institutionele beleggers zich daarbij aan. Op 6 juni noteerde het aandeel Heineken nog een koersrecord van 402 gulden. De omzet in Heineken gad had kort voor het middaguur de 700.000 aandelen (dubbeltelling) overschreden.

“De juiste waardering vormt voor veel analisten een probleem”, weet een handelaar. “Moet je, nu Heineken voor het eerst sinds zeven jaren van winstgroei met dubbele cijfers een trendbreuk beleeft, terug van dertig naar twintig keer de winst per aandeel? Of is de huidige koers/winstverhouding van 23 de juiste?”

De stijging van de AEX werd vanmorgen gerealiseerd ondanks een koersdaling van Koninklijke Olie. Koninklijke Olie noteerde exclusief interimdividend. Het oliefonds keert 4,30 gulden per aandeel uit. De tussentijdse winstuitkering werd deels ingelopen. Koninklijke Olie boekte vanmorgen koersverlies van 3,30 gulden op 262,40.

Opvallend was opnieuw de grote vraag naar het aandeel Unilever. De koers van het zeep- en voedingsmiddelenconcern klom met 4,20 gulden naar een nieuw koersrecord van 268,20 gulden. Ook de meeste andere internationals boekten terreinwinst, evenals de financiële waarden. Ook Randstad deed het goed met een koerswinst van 2,10 gulden op 128,30.

De dollar is vanmorgen iets lager geopend. De Amerikaanse munt noteerde omstreeks het middaguur op de wisselmarkt van Amsterdam een koers van 1,6932 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6960 gulden aan het slot van de handel vrijdag. Volgens handelaren was de daling het gevolg van winstnemingen van grote marktpartijen.

Die winstnemingen volgden op gunstige inflatiecijfers in de VS, die voor het weekeinde op de Amerikaanse financiële markten de vrees voor een renteverhoging dempten. Toch deden beleggers hun dollars niet massaal van de hand. Zij verwachten dat de koers, die de afgelopen week behoorlijk was opgelopen, nog verder kan stijgen. Handelaren in Frankfurt stelden dat de dollar tegenover de Duitse mark nog in de richting van 1,55 mark zal kunnen opstomen. Vanmorgen noteerde de dollar op de Europese valutamarkten een koers van 1,5115.

Behalve de dollar moest ook het pond sterling vanmorgen terug. De koers van de Britse munt daalde van een slotkoers van 2,6350 gulden voor het weekeinde naar 2,6295 gulden. De Italiaanse lire bleef onveranderd op een koers van 11,095 per tienduizend. De financiële markten in Tokyo zijn vandaag gesloten in verband met een feestdag.