Groningen bezet laatste plaats na vierde thuisnederlaag op rij

ROTTERDAM, 16 SEPT. FC Groningen bezet na zes speelronden de laatste plaats in de Nederlandse voetbalcompetitie. Het elftal van trainer Westerhof verloor gisteren voor eigen publiek met 4-2 van NEC. Het was in dit seizoen de vierde opeenvolgende nederlaag in eigen huis voor FC Groningen.

Tegen de ploeg uit Nijmegen kwamen de gebreken pijnlijk aan het licht. Vooral in de achterhoede faalden de Groningers hopeloos. Mandekker Sörensen verleende NEC-spitsen Graef en Van Eijkeren een vrije doortocht. Ook verdediger Veenhof ging herhaaldelijk in de fout.

Maes, Sumiala en Koning zetten NEC op een comfortabele 3-0 voorsprong. De Braziliaanse aanwinst Magno vlak bracht vlak voor rust de spanning enigszins terug in de wedstrijd. Nadat Groningen-topscorer Gorré uit een vrije trap de achterstand verder verkleinde, bepaalde Cruden de eindstand op 4-2.

Doelman Lodewijks werd na het derde doelpunt geraakt door een steen die vanuit het vak met eigen supporters werd gegooid. Met een bloeduitstorting onder het linkeroog verliet de keeper het veld. “In acht jaar FC Groningen heb ik dit nooit meegemaakt”, zei Lodewijks na afloop. “Dit gaat echt te ver. Dat heb ik die supporters in dat vak laten weten ook.”

Negen jaar geleden beleefde Groningen eveneens een beroerde competitiestart. Destijds ontstaken de supporters in woede en staken een dugout in de brand. Het bestuur zag zich genoodzaakt trainer Rob Jacobs te ontslaan. Deze keer zijn de beleidsmakers in het Oosterpark overtuigd van de noodzaak om versterkingen aan te trekken. Trainer Westerhof heeft het oog laten vallen op een Pool, een Macedoniër en oud-Feyenoorder Esajas. Het drietal speelt vanavond een proefwedstrijd met het tweede elftal.

Roda JC behaalde gisteren de eerste overwinning van het seizoen. De ploeg uit Kerkrade won de openingswedstrijd in het nieuwe stadion van RKC Waalwijk met 2-0 van de thuisploeg. Van Houdt en Sibon waren de doelpuntenmakers. Roda, vorige week kansloos tegen Schalke 04 in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi, is deze competitie samen met Feyenoord nog ongeslagen. Roda-verdediger Senden werd na twee gele kaarten uit het veld gestuurd.

Ook FC Utrecht won voor de eerste keer dit seizoen. In Sittard versloeg het elftal van coach Spelbos zaterdag Fortuna met 3-1. De stand was al bij rust bereikt. Mols (2) en Van Loen profiteerden van kapitale blunders in de defensie van de Limburgers. “Dit was één van onze beste wedstrijden, maar het spel is zeker nog voor verbetering vatbaar”, sprak Spelbos na afloop.

Topscorer Hamming deed na ruim een half uur wat terug namens Fortuna. De spits passeerde doelman Ponk met een bekeken lob. De nederlaag betekende de derde thuisnederlaag van Fortuna. Eerder waren Heerenveen en Feyenoord te sterk voor de ploeg van trainer Verbeek. In de drie uitwedstrijden daarentegen behaalde Fortuna zeven punten uit drie duels.

Invaller De Bruyn, afgelopen twee seizoenen topscorer van het Amsterdamse AFC, was gisteren de gevierde man aan de kant van Volendam. De debutant in het betaalde voetbal maakte twee doelpunten in het duel tegen Willem II. De bezoekers waren in de eerste helft op voorsprong gekomen door een treffer van Kolkka. Door de overwinning verliet Volendam de laatste plaats op de ranglijst.

NAC speelde zaterdag tegen AZ opnieuw een moeizame wedstrijd in het nieuwe stadion in Breda. De ploeg van trainer Rijsbergen won met 1-0 dankzij een goal in de tweede helft van verdediger MacDonald.