Engelengeduld Tafi beloond in Parijs-Brussel

ROTTERDAM, 16 SEPT. Het engelengeduld van de Italiaan Andrea Tafi is beloond. Samen met Gianluca Bortolami bezorgde hij vijf maanden geleden kopman Johan Museeuw op de wielerbaan van Roubaix de zege in de voorjaarsklassieker. Hij kreeg de opdracht van zijn ploegleider om Museeuw te laten winnen. Zaterdag kreeg hij zijn beloning met een zege in Parijs-Brussel.

De bescheiden knecht uit de oppermachtige Mapei-wielerformatie boekte in de schaduw van het Constant-Vandenstockstadion een van de belangrijkste overwinningen uit zijn loopbaan. Met dank aan Johan Museeuw. De Belg beschermde de vlucht van de Italiaan zoals alleen hij dat kan. Daarbij gesteund door de ploegmakkers Franco Ballerini en Wilfried Peeters.

Het scenario klopte perfect. Op de uitbraak van Tafi, ingezet op de Alsemberg op ruim veertig kilometer van de aankomst, hadden Tsjmil, Sörensen, Bartoli, Capiot en Michaelsen geen antwoord. Iedere tegenaanval werd door Museeuw in de kiem gesmoord, hij controleerde en regisseerde ten faveure van zijn superhelper. “Als je een collega als Tafi aan de overwinning kunt helpen, doet me dat ontzettend veel deugd”, vertelde Museeuw later. “Alles liep volgens plan. In eendaagse wedstrijden zijn we het sterkste team op dit moment.” Museeuw werd tweede. De Italiaan Bartoli eindigde als derde. Beste Nederlander was Lucien de Louw met een 13de plaats op ruim tien minuten.

Rolf Sörensen heeft zaterdag na afloop van Parijs-Brussel een zware blessure opgelopen. De Deense kopman van de Rabo-wielerploeg verstapte zich bij het verlaten van de rennersbus. Hij scheurde daarbij de linkerenkelband. De enkel is in het gips gezet. Onderzoek in Italië, waar Sörensen woont, moet uitwijzen of een operatie noodzakelijk is. Ploegleider Theo de Rooy vreest dat de Deen voor de rest van het seizoen is uitgeschakeld.

De Italiaan Nicola Minali heeft gisteren ook de negende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen na een rit over 204,5 kilometer van Jerez de la Frontera naar Cordoba. Het was zijn derde ritzege in de Vuelta a Espana. De Duitser Marcel Wüst eindigde als tweede. De derde plaats was voor de Belg Tom Steels. De Italiaan Fabio Baldato behield de leiderstrui. Minali had zaterdag ook de achtste etappe gewonnen, een massasprint na 220 kilometer. Jeroen Blijlevens kwam als derde binnen.

De Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) heeft bij de UCI (Internationale Wielren Unie) een verzoek gedeponeerd om Patrick Jonker via een versnelde procedure opnieuw een Nederlandse wielerlicentie te verstrekken. De KNWU en bondscoach Knetemann willen de Australische Nederlander opnemen in de selectie voor de WK in Lugano begin volgende maand. Op dit moment rijdt Jonker met een Australische licentie voor de Spaanse ONCE-ploeg. Vanaf volgend jaar staat hij met een Nederlandse vergunning onder contract bij de Rabobank-ploeg van Jan Raas. Een aantal jaren geleden kwam hij als Nederlandse wielrenner uit voor de ploeg van Post.

Fabio Roscioli won zaterdag in Vignola de semi-klassieker van Milaan naar Vignola. Na een rit over 193 kilometer had de renner uit de Refin-ploeg een voorsprong van 41 seconden op Filippo Casagrande.

De Spanjaard David Etxebarria schreef zaterdag in Morzine de Ronde van de Toekomst op zijn naam. David Delrieu won de laatste etappe, een alpenrit over 118,5 kilometer. In Karlsruhe won de Engelsman Chris Boardman met de Duitse amateur Uwe Pechsel zondag de 84 kilometer lange koppeltijdrit Telekom GP in Karlsruhe. Het duo was met een tijd van 1.36.35 ruim twee minuten sneller dan het Duitse tweetal Olaf Ludwig/ Rolf Aldag, die op hun beurt nummer één en twee uit de afgelopen Tour de France Bjarne Riis en Jan Ullrich slechts één seconde achter zich lieten.

Een dag na zijn derde plaats in Parijs-Brussel was Michele Bartoli in de Grand Prix Fourmies wel succesvol. Hij won de sprint.