Drie kernploegleden stappen op bij KNSB

ROTTERDAM, 16 SEPT. De mannen kernploeg, het elitekorps van de KNSB, is gereduceerd tot twee schaatsers: Ids Postma, wereldkampioen op de 5.000 meter, en Bob de Jong, tweevoudig wereldkampioen bij de junioren. Martin Hersman, Gianni Romme en Jeroen Straathof hebben besloten te bedanken voor de kernploeg. “Erg verdrietig”, zegt coach Henk Gemser. “We zullen ons beraden over de thans ontstane situatie”, zegt T. Elias namens de hoofdsponsor Aegon. Er volgt morgen een gesprek op directieniveau.

Hersman, Romme en Straathof weigerden het contract met de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond te ondertekenen. De basisbedragen, die het trio werden gegarandeerd, leidden tot tevredenheid. De mogelijkheid tot het voeren van individuele reclame, die de internationale schaatsunie (ISU) deze zomer creëerde, kwam echter te vroeg voor de KNSB. De afspraken met de eigen sponsors Aegon en Deloitte & Touche boden geen ruimte voor extra uitingen op de schaatspakken van Hersman, Romme en Straathof.

KNSB-voorzitter W. Schenk bood het rebellerende drietal tot gisteravond de tijd op de bondsvoorstellen te reageren. De fax was onherroepelijk. “Ik ben verbaasd en teleurgesteld”, zei Schenk. “De schaatsers hebben hun beslissing genomen, zij kiezen voor het isolement. Wij hebben gedaan wat we konden, het budget is met liefst 87 procent verhoogd.”

Annamarie Thomas ontving gisteren pas de voorstellen van de KNSB. Zij beraadt zich, maar meldt zich vandaag wel in het trainingskamp.

Met de solo van Hersman, Romme en Straathof is de scheiding der geesten definitief. De schaatser kan in bondsdienst redelijk tot goed verdienen, het eigen baas-zijn geniet de voorkeur.

Niet bekend

Gemser, die eerder oud-kampioen Falko Zandstra naar het gewest Friesland terug stuurde, keurt het initiatief van het drietal goed noch af. “Ik ken de rechtspositionele details niet”, zegt de bondscoach van, zoals hij zelf zegt, de kleinste kernploeg ter wereld. “Tijdens de zomer heb ik goed kunnen werken met vijf schaatsers. Nu blijven er nog maar twee over. Dit laat mij niet onverschillig. Ik heb hen gezegd: jullie kunnen instappen en meerijden. Zij verkiezen het isolement, dat is hun goed recht.”